Ensimmäisiä kangaskokeiluja Pitsi-kuosilla, materiaalina 100% puuvilla
Tekstiilisuunnittelun opintoihini Metropoliassa kuuluu kaksi 10 viikon työharjoittelua, jotka voi suorittaa itse valitsemissaan paikoissa. Tein ensimmäisen työharjoitteluni espoolaisessa kutomossa Kultavillassa keväällä 2016. Olin tutustunut yritykseen kudottujen kuviollisten kankaiden kurssilla, johon kuului myös teollisen kankaan suunnittelua ja valmistamista. Kurssilla suunnittelemani kankaan esittelin tässä ja tässä postauksessa.
Harjoitteluuni kuului kaikkea mahdollista kutomon toimintaan liittyvää koneiden käytöstä kankaiden suunnitteluun. Työharjoittelun suurin saavutus oli kantoliinakuosi Pitsin suunnittelu kotimaiselle kantoliinoja ja -reppuja valmistavalle Liinalapselle, jonka ompelimossa pääsin myös vierailemaan harjoitteluni aikana. Vanamo Pitsi -kantoliina ja siitä valmistetut muut kantamisen tuotteet ovat olleet Liinalapsen valikoimassa joulukuusta 2016. Liinalapsen tuotteita voi ostaa esimerkiksi Liinalapsen verkkokaupasta ja Ipanaisen myymälästä.
Ensimmäinen työharjoitteluni oli hauska "ympyrä sulkeutuu" -tilanne: aloitin sekä työharjoitteluni Kultavillalla että uuden työni Ipanaisella samana päivänä. En ole tästä blogin puolella varmaan maininnutkaan, mutta olen siis opintojen ohella työskennellyt Ipanaisen myymälässä noin puolentoista vuoden ajan myyjänä ja kantovälineohjaajana.
Vanamo Pitsi Ajna, kudottu kantoliina koko 7, sidontana kietaisurististä sovellettu kaksosten kanto
Vanamo Pitsi Ajna, kudottu kantoliina koko 3, sidontana perusreppu ja kyydissä kolmevuotiaas
Toinen työharjoitteluni oli mahdollista tehdä myös muusta aiheesta kuin tekstiilisuunnittelusta. Olen kiinnostunut markkinoinnista ja viestinnästä, joten toisen harjoitteluni teemaksi muodostui markkinointi ja harjoittelupaikaksi Ipanainen, jossa olisin muutenkin tänä vuonna kesätyöni tehnyt. Kätevää!
Harjoitteluni olivat hyvin erilaiset, mutta molemmat erittäin hyödyllisiä. Ensimmäisessä harjoittelussa pääsin oppimaan enemmän tekstiiliteollisuudesta ja tuotesuunnittelusta, kun taas toinen painottui myyntiin ja yritystoimintaan, joten sisällöt tukivat ja täydensivät toisiaan. Voin lämpimästi suositella molempia harjoittelupaikkoja muille kulttuurialan opiskelijoille!