10/04/2016

Mattoloimi osa 2: Tukille vetäminen

Edellinen osa: Loimen luominen

A photo posted by Sara Palojärvi (@siskoneule) on




Loimi vedetään kangaspuissa loimitukille. Siinä on kiinni tukin oma kangas sekä varpa. Ensin kuitenkin puretaan puita hieman. Poista kangaspuista luhan ylä- ja alakansi sekä pirta. Aseta käärinpirta roikkumaan puihin loimitukin puolelle.

Avaa loimipalmikosta pohjukkalanka. Pohjukka on se pää loimesta, johon palmikointi loppuu ja jonka päästä loimipalmikko purkautuu. Vedä varpa, eli pohjukkavarpa, irti loimitukin kankaasta ja pujota loimi pohjukastaan siihen. Pujota varpa molemmista päistään loimitukin kankaaseen roikkumaan

A photo posted by Sara Palojärvi (@siskoneule) on


Merkitse käärinpirtaan työn leveys: merkitse ensin käärinpirran keskikohta ja sijoita työ niin, että työn keskikohta on samassa kohdassa. Työn reunojen merkit tulevat keskikohdan molemmin puolin puolikkaan loimen leveyden päähän keskimerkistä. Käyttämässäni käärinpirrassa on pinnat sentin välein ja koska työni tiheys on 2 lankaa/cm, jokaiseen väliin tulee kaksi lankaa. Voit aloittaa loimen jakamisen käärinpirtaan kummasta reunasta tahansa. Ota langat järjestyksessä tiuhdasta. Älä riko sisaruksia! Silloin loimi menee herkästi takkuun. Jos olet luonut neljältä päältä, laita neljä lankaa joka toiseen rakoon.

A photo posted by Sara Palojärvi (@siskoneule) on




Vinkki: Jos tiuhtalankasi on liian lyhyt, vaihda se pituudeltaan sellaiseksi, että koko työn voi levittää täyteen leveyteensä (metrin levyisessä työssä langan pituus väh. 2 m).

Levitä loimi pohjukkavarvalle ja sido varvan ympärille loimitukin kankaan nyörit niiden omille paikoille.

Käärinpirta pitää loimen oikean levyisenä, kun vedät sen tukille. Tarvitset loimen tukille vetämiseen vähintään kaksi ihmistä ja päreitä, eli tasaisia puutikkuja. Hätätilassa kaikki paksusta aaltopahvista muutamaan harjanvarteen ajaa asian. (Kokenut kaiken tietää.)

Vie loimipalmikko rinta- ja polvipuun yli, kangastukin ali ja loimitukin ali. Tärkeintä on saada loimi kulkemaan mahdollisimman pitkä matka ennen kuin se menee loimitukille. Toinen henkilö tarttuu loimeen tiukasti. heilauttaa tai ravistaa sitä hellästi muutaman kerran, jotta mahdolliset takut löytyvät ja suoristuvat ja vetää sitten loimen kireäksi nojaamalla siihen lähes kaikilla voimillaan. Jaloilla voi ottaa tukea kangaspuista. Toinen henkilöistä taas seisoo puiden vieressä ja pyörittää loimitukin kampea. Tämä henkilö myös lisää päreet loimitukille.

Kierrä loimea hitaasti ja tasaisesti tukille ja lisää päreitä alkuun tiheämmin. Päreiden tarkoituksena on estää loimilankoja pureutumasta tukille jo kierrettyyn loimeen. Yritä asettaa päreitä mahdollisimman tasaisesti niin, että niitä tulee joka puolelle loimitukkia. Vetäkää loimea tukille niin pitkään kuin loimessa roikkuvalla ihmisellä riittää käsissä pituutta. Loppuvaiheessa voi loimessa roikkuva henkilö asettua puiden sisälle istumaan.




Jätä käärinpirta kangaspuihin ja keitä kahvit. Jos loimi meni totaalisen vinoon, voit vielä poistaa sen loimitukilta palmikoimalla sen uudelleen, mutta en usko sen olevan tarpeellista. Kaikenlaisia loimia olen minäkin ehtinyt kutoa ja jotenkin niistä on aina selvitty. Räsymatto antaa paljon anteeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.