6/11/2018

Mattoloimi osa 4: Pirtaan pistely ja alkusolmut

Mattoloimen valmistelun postaussarja päättyy pirtaan pistelyyn ja alkusolmuihin.

Edellisessä osassa niisittin ja sidottiin loimilangan päät pieniksi nipuiksi helpottamaan seuraavaa vaihetta.

Mattoloimeen tarvitset pirran, jonka luku on 20, 40 tai 80, mikäli loimesi tiheys on 2 lankaa/cm. Pistä tällöin pirrassa 20 jokaiseen pirran väliin yksi lanka, pirrassa 40 joka toiseen yksi lanka ja pirrassa 80 joka neljänteen yksi lanka

Pirtaan pistelyssä tarvitset pirtakoukun, mutta itse tykkään käyttää tietyillä materiaaleilla myös pidempää ja pienemmällä koukulla varustettua niisintäkoukkua. Aseta pirta roikkumaan vapaasti varsien eteen (käytän itse todella pitkiä trikookudelenkkejä, jotka kiinnitän ylhäältä vipustelineeseen). Vaihda kangaspuiden penkki tavalliseen tuoliin tai jakkaraan ergonomisemman asennon saadaksesi. Mittaa pirran keskikohta ja merkitse se esimerkiksi lyijykynällä tai langanpätkällä pirtaan. Jaa sen jälkeen tulevan työsi leveys kahdella (80 cm/2 = 40 cm) ja mittaa keskikohdasta oikealle päin saamasi etäisyys. Tästä pisteestä aloitat pirtaanpistelyn ja työsi tulisi tällä tavalla sijoittua keskelle pirtaa.

Vedä loimilangat järjestyksessä pirran läpi yksi tai kaksi kerrallaan (jos pirtasi luku niin vaatii) ja sido langanpäät nipuisi pirran toiselle puolelle, etteivät ne pääse karkaamaan pirran ja niisien läpi.



Kasaa puut kutomiskuntoon. Kiinnitä pirta luhaan ja aseta polvi- ja rintapuu paikoilleen. Vedä kangastukin pään varpa ensin polvipuun yli ja sitten rintapuun alta ja lopuksi sen päälle alkusolmuja varten.

Aloitussolmut solmitaan kangastukin varpaan mahdollisimman tiukkaan ja tasaisesti. Teen tämän itse aloittamalla lankojen sitomisen pienistä nipuista joko keskeltä sivuille edeten tai sivuilta keskelle edeten. Vie puolet nipusta varvan yli ja toinen puoli ali ja solmi päät rusetille tai muulle valitsemallesi solmulle. Yritä pitää loimi mahdollisimman tiukkana ja tasaisena, mutta varaudu myös sitomaan osa solmuista lopuksi uudelleen, sillä "käsialasi" tulee todennäköisesti tiukentumaan sitomisen edetessä.

Henkilön Sara Palojärvi (@siskoneule) jakama julkaisu


Loimesta saadaan tasaisempi pujottamalla alkusolmujen lähelle tasaava lanka, kuten venymätön nyöri. Suosittelen kutomisvaiheessa kutomaan alkuun vähintään 10 cm ajan jollain kokeilukuteella, että saat loimen tasaisemmaksi, eikä työhön jää loimen kohdalle epäsiistejä rakoja.

Seuraavaksi edessä on enää polkusten sitominen! Se on ensimmäisillä kerroilla hieman hankalaa, joten siihen kannattaa ottaa avuksi hyvä kirja. Itse pidän esimerkiksi Toikan myymästä Kankaanrakentajan oppaasta, joka esittelee polkusten sitomisen hyvin selkeästi.

Annan vielä sellaisen vinkin, että omissa puissani välittäjiä säätäessä oikea asento on täysin vaakasuora, eli en aseta välittäjiä niin, että niiden etäisyydet toisistaan tai varsista olisivat samat, vaikka näin joissain kudonnan kirjoissa opastetaankin. Eri merkkien puissa on eroja ja oikeat asetukset löytyvät kokeilun kautta. Ihania kudontahetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.