6/07/2014

Ensimmäinen mattoni


En tiennyt kudonnasta mitään ennen kuin tutustuin siihen koulussa. Nyt rakastan sitä ja unelmoin omista kangaspuista.

Olisipa meillä joskus niin suuri koti, että siellä olisi tilaa pienelle tekstiiliateljeelle. Olisi kangaspuut, ompelukone, mallinukeille oma järkevä paikka, pöytä kaavoitukseen ja kankaanpainantaan sekä kaapit kankaille ja langoille. Iso lavuaari maalaustarvikkeiden pesuun ja mikäli vain mahdollista: joku huonommassa kunnossa oleva pyykkikone itse painettujen ja värjättyjen kankaiden pesuun. Jos listaa vielä jatkaisi, niin tietty samassa tilassa olisi vielä oma oma hella, jolla värjätä lankaa. Mutta vähintäänkin ne kangaspuut haluaisin jossain vaiheessa. Ompelukone mahtuu aina johonkin koloon ja kankaita ja lankojakin voi säilyttää pitkin poikin kotia, kuten nytkin. Jos minulla olisi omat kangaspuut, tekisin niillä mattoja, ryijyjä ja kaikenlaisia muita tekstiilejä. Materiaalit varmaan etsisin jostain kierrätettyinä ja pian kaikissa kotimme huoneissa olisi räsymatto tai pari.


Ensimmäinen kudonnan työni, kaksi metriä kokeilutilkkuja, ei vielä saanut minua rakastumaan kudontaan, mutta ensimmäinen mattoni valmistaminen koulussa oli mahtavaa. Se sai minut myös tykästymään siniseen väriin, jota olin aiemmin pitänyt jotenkin vaikeana ja liian kylmänä. Ei sopinut minulle. Kudonnan opettajamme oli päättänyt kitkeä meistä jo opiskelun alussa tietynlaisen ennakkoluuloisuuden pois pistämällä meidät näkemään värit uudella tavalla. Meidän piti ennen mattotehtävää nimetä inhokkivärimme. Minulla ei sellaista ollut, mutta koska koin sinisen värin vaikeana vähintäänkin pukeutumisessa, kirjoitin sen paperiin. Yllätykseksemme meidän tulikin suunnitella matot, joihin tämä inhokkiväri oli pakko ujuttaa jollain tavalla, edes pienenä yksityiskohtana. Ajattelin itse lähteä tutustumaan väriin hieman toisella tavalla ja päätin, että matossani tulee olla vähintään puolet sinistä väriä.


Koska rakastan vastavärejä, sai sininen parikseen oranssin. Suurempia suunnitelmia maton värityksestä en halunnut tehdä heti, koska tein maton mahdollisimman pienellä budjetilla. Keräsin materiaalit kirppiksiltä, kotoa ja alennusmyynneistä, joten en voinut nirsoilla sävyjen suhteen. Materiaalit saimme valita vapaasti, kunhan maton päällä pystyisi kävelemään. Jokainen tulkitsi tehtävänannon eri tavalla. Minä tein lattialle sopivan maton, yksi taas sellaisen, jonka päällä saattoi kävellä tasan siinä arviointitilanteessa, mutta joka ei toimisi arkikäytössä lainkaan. Minunkaan mattoni ei ehkä ole parhaiten kulutusta kestävä, mutta sen voi ripustaa ihan yhtä hyvin seinällekin. Kulutusta matto kestää huonosti sen vuoksi, että valitsin siihen paljon pörröpintaisia tekokuituisia röyhelöhuivilankoja ja muutamia muita neulontaan tarkoitettuja efektilankoja. Muuten matto koostuu trikookuteesta, lakananriekaleista, samettikangassuikaleista, kengännauhoista ja kaikenlaisista nyöreistä. Mukana on niin hupparin hupun nyöriä kuin paperisen lahjakassin kiiltävää kahvaa.


Villien materiaalien lisäksi halusin mattoon jotain muutakin erikoista, joten tein sen pintaan esittävän aiheen. Minä näen matossa kolme meduusaa pitkine lonkeroineen ja turkoosina hohtavan meren, mutta ihan yhtä hyvin kuviona voisi olla vaikka aurinkoja, tähdenlentoja tai mitä nyt kukakin siinä näkee. Matto oli kuitenkin saatava järkevässä ajassa valmiiksi, joten aivan mahdottomaksi en voinut pinnan kuviointia suunnitella. Ehkä hieman vaikeampi se olisi voinut olla, koska minulla menikin maton kudontaan odotettua vähemmän aikaa, vain 15 tuntia. Luin tätä postausta varten edellisen mattoon liittyneen postaukseni syksyltä ja nauroin ääneen. Ehkä sitä mattoa kutoessa olisi voinut ottaa hieman rauhallisemmin. Näköjään en kuitenkaan malttanut. Vai mitä sanotte tästä:

"Kaksi päivää olen kutonut kuin hullu. Sain kudonnan kurssityönä tekemäni maton valmiiksi arviolta 15 tunnissa, vaikka se sisälsikin useasti vaihtuvia kuteita ja kuvioita. Nyt olen aivan jumissa, minulla on elohiiri molemmissa silmissä, vasemmassa reidessä ja poskipäässä. Silti on tyytyväinen olo."

Seuraavan maton kudon takuuvarmasti rauhassa ja nautiskellen.

1 kommentti:

  1. Upea! Mitä veloittaisit vastaavan kokoisesta matosta jos tilaustyönä joskus ehkä mahdollisesti sattuisin pyytämään? ;)

    VastaaPoista