11/29/2014

Värikästä vaipparallia

Saumuroituja imuja kierrätysmateriaaleista, kuten lakanoista, trikoovaatteista, harsoista ja froteepyyhkeistä

Vaippoja ja muita vauvajuttuja blogi pullollaan - mitäpä muuta sitä voisikaan odottaa, kun käsityöihminen saa lapsen?

Edellisestä kestovaippapostauksesta on kuukausi aikaa. Viimeksi julistin, etten ole ryhtymässä yökestoiluun ja kestojen kanssa kodin ulkopuolelle lähteminenkin mietityttää. Mutta kas kummaa, nyt meillä käytetäänkin kestoja sujuvasti niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin, eikä kertakäyttövaippoja mene vuorokaudessa kuin yhdestä kolmeen kappaletta. Kirppikseltä olen löytänyt edulliseen hintaan tehokkaampia imuja, kuten hamppua ja bambua, joten vaippojen vaihtovälikin on kohtuullisempi. Kolme tuntiakaan ei ole mitenkään mahdoton väli, joten kertakäyttövaippaa ei tarvita pitkillä päiväunillakaan.

Tekstiilisuunnittelun opiskelun kannalta tämä "välivuosi" vaipparalleineen on ollut erittäin hyödyllinen. Nyt tiedän käytännössä miten puuvilla, polyesterfleece, hamppu, bambu ja mikrokuitu käyttäytyvät kastuessaan ja millä tavalla niitä kannattaa huoltaa. Kohta uskallan kokeilla yökestoiluakin! Kertakäyttövaipat toimivat vielä kuukausi sitten, mutta Sulon kasvettua meidän piti valita pituudesta sopivampi iso koko, joka on vyötäröstä liian iso ja vaipat vuotavat siksi helposti kyljestä. Ärsyttävää. En siis häviäisi mitään, vaikka kokeilisinkin kestoja parina yönä.


Yökestoilua ajatellen olen neulonut parit villahousut lisää kokeillakseni mikä malli sopisi Sulolle parhaiten. Nämä harmaat Huopasesta neulotut vaikuttavat aika päteviltä. Yövaipat ovat aika paksuja paketteja, koska imua tarvitaan enemmän kuin päivisin. Lehmäkuvioiset imut ovat vanhasta keittiöpyyhkeestä leikattuja nopeasti imeviä kosteudenlevittäjiä, joita ajattelin laittaa yövaippaan hitaiden hamppu- ja bambuimujen väliin huolehtimaan siitä, että vaippa kastuu tasaisesti. En malta odottaa, että Facebook-kirppiksiltä ostamani yövaipat saapuvat postissa! (Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon OMV on muuten mahtava ryhmä)

Paketteja odotellessa ihailen jo hankkimiani päiväkäyttöön sopivia vaippoja. Niin herkullisen värisiä! Kun joku ihmettelee, miten jaksan pestä vaippapyykkiä, sanon vain, että tämä on oma uusi harrastukseni ja minä nautin näteistä kuoseista ja värikkäistä vaipoista. On meillä niitä kertakäyttövaippojakin, mikäli kestoilu väsyttäisi.


2 kommenttia:

 1. En tiedä, onko outoa sanoa näin, mutta makeen näkösiä vaippoja! :D Sama facebook-ryhmä on ollu korvaamaton apu kyllä meilläki, joskin en ole viittiny perehtyä läheskään noin hyvin eri imumateriaalien imukykyyn, saati kokeilla käytännössä. Kunhan aina jonkun laitan sinne! Mut ehkä sun blogia seuraamalla mieki opin lisää noista. ;) Muuten, kuulemma jotkut käyttää öisin kertisvaippojenki kanssa villapöksyjä, ettei mene vaatteet ja lakanat aina ohivuotojen takia vaihtoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole outoa! Mä oon ihan fiilareissa erilaisista vaippakuoseista. Jos en kestoilisi ekologisista ja taloudellisista syistä, niin kuosien takia ainakin voisin. ;) Meillä vaipat alkoivat toimia kunnolla vasta bambu- ja hamppuimujen hankinnan jälkeen, koska puuvillaimut kastuivat heti läpimäriksi ja vaipat alkoivat falskata. Vaippapaketistakin tuli huomattavasti ohuempi kuin ennen! Suosittelen siis ehdottomasti kokeilemaan eri materiaaleja ja kirppiksiltähän niihin kokeiluihin saa edullisesti materiaaleja.

   En viitsinyt postaukseen kirjoittaa, mutta meillä pelkästään kosteus ei ole se, mikä vaipoista tulee läpi, vaan ihan se kiinteämpi tavara heti aamulla heräämisen jälkeen. Monesti herään siihen ähinään, enkä todellakaan puoliunisena ehdi viedä lasta lavuaarille kyykkimään. Villahousuja en viitsi kokeilla, koska niiden peseminen maitokakasta tuskin on mitään kivaa touhua... :D

   Poista