6/17/2013

Oivalluksia

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pääsykokeet ovat jänniä. Ensin niihin luetaan viikkotolkulla kuin uusiin ylioppilaskokeisiin valmistautuen ja sitten kaikki viikkojen aikana opittu asia kirjoitetaan parissa tunnissa paperille. Koeosuutta jännempää on kuitenkin mahdollisessa tulevassa koulussa käyminen. Joihinkin kaipaa jo pari päivää kestäneiden pääsykokeiden jälkeen ja toisista rakennuksista huomaa heti ovesta sisään astuessaan, että tämä ei ole minun paikkani. Eräistäkin kokeista poistuin sanaakaan paperille kirjoittamatta. Ei vaan tuntunut yhtään minun jutultani.


Pääsykokeissa saattaa oivaltaa myös jotain sellaistakin, mitä ei osannut etukäteen odottaa. Metropolian tekstiilisuunnittelun pääsykokeissa halusin virkata, mutta koska tehtävänanto ei sallinut virkkuukoukun käyttöä, minun piti olla luova ja soveltaa itselleni sopiva virkkaustapa vain omia käsiä apuna käyttäen. Syntyi hauska tekniikka, jota pitikin kotona päästä kokeilemaan toisenlaiselle pohjalle, rannerenkaaseen. Pääsykokeissa tein tällä tekniikalla yksityiskohdan matonkuteesta tekemääni avaimenperään ja paksulla langalla tehtynä kuvio toistui vieläkin selkeämmin. Tekniikka onnistuu matonkuteella ihan sorminkin, mutta ohuella langalla suosittelen tietenkin käyttämään virkkuukoukkua. Koska pääsin pääsykokeissa tätä tekniikkaa kehitellessä niin jännän äärelle, haluan jakaa tämän oivalluksen myös täällä blogissa. Eihän sitä tiedä vaikka joku muukin inspiroituisi tästä.


Selkeyden vuoksi näytän tässä tekniikan sukkapuikon päälle virkattuna. Tekniikkaa voisi soveltaa rannerenkaan päällystämisen lisäksi vaikka minkälaisiin pohjiin, kunhan virkatun "putken" alku- ja loppupäät saadaan kiinnitettyä tiukasti pohjaan, esimerkiksi liimalla. Rannerenkaassa kiinnitys tehdään lopuksi virkatun putken alkupäähän piilosilmukalla.

Aloita tekemällä langasta lenkki pohjan ali ja työnnä virkkuukoukku lenkistä läpi.


Nappaa lanka pohjan yli ja tee langan hännällä pieni solmu, ettei häntä karkaa.


Ota lenkki pohjan ali, vie virkkuukoukku sen läpi ja vedä lenkki koukulla olevan silmukan läpi. Käytän tästä myöhemmin nimitystä ketjusilmukan virkkaus pohjan ali.


Virkkaa yksi ketjusilmukka niin, että otat langan koukulle pohjan yli.


Virkkaa tästä eteenpäin vuorotellen ketjusilmukoita pohjan ali ja yli. Näin syntyvä siksak-kuvio on todella joustavaa ja voit säädellä sitä virkkaamiesi silmukoiden kireyttä tai löysyyttä lisäämällä. Rannerengasta virkatessasi venytä virkattua kuviota aika ajoin, ettet virkkaa päällisestä liian löysää. Virkattu pinta on muuten ihan hauskan näköinen pohjan alapuoleltakin, sillä sinnekin muodostuu toisenlainen siksak-kuvio. Langanpäät kannattaa päätellä neulalla kuvion sekaan. Minä tosin olin laiska ja solmin rannerenkaan kaksi langanpäätä tiukasti umpisolmulla yhteen...

2 kommenttia:

  1. Tuleepas kivan näköistä siksakkia, hieno oivallus :)
    Pidän peukkuja pääsykokeiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. :) Olen itse vielä kahden vaiheilla haluanko opiskelupaikkaa vai en, koska minulla olisi jo suunnitelmia välivuoden varalle...

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.