2/24/2015

Vuoden 2015 äitiyspakkaus tekstiilisuunnittelijan (ja vauvan äidin) silmin

(Tai tarkemmin tekstiilisuunnittelun opiskelijan silmin.)

Uusin äitiyspakkaus julkistettiin tänään ja kuten aiempinakin vuosina, sitä on tänäkin vuonna odotettu kuin kuuta nousevaa. Muistan itsekin miten raskaana ollessani jännitin vuoden 2014 pakettia ja halusin heti nähdä, mitä uusi paketti sisältää, kun kuvat oli julkaistu Kelan sivuilla. Viime vuonna aioin kirjoittaa arvion paketista, mutta se unohtui kokonaan kaiken kiireen keskellä.
 

Ensimmäinen ajatukseni tämän vuoden pakkauksesta oli, että onpas raikkaan värinen! Viime vuotiseen verrattuna reippaita retrovärejä ja -kuoseja on vähemmän ja paketti näyttää kokonaisuutena paljon enemmän tämän vuosikymmenen trendien mukaiselta. Kun viime vuonna mielipiteitä jakoivat voimakkaat oranssit ja ruskeat, olen lukenut tämän päivän aikana eri foorumeilta monen pitävän tämän vuoden pakkauksen värejä kovin poikavoittoisina. En tunne "poika- ja tyttövärejä", vaan puen Sulon niin petrooliin kuin pinkkiinkin, mutta monelle nämä väriasiat ovat tärkeitä ja ratkaisevat päätöksen pakkauksen ottamisesta. Kuitenkin pakkausta tarkemmin tutkiessa huomaa, että sinistä on oikeastaan vaatteissa aika vähän. Eniten se näkyy toppahaalarissa ja vanupussissa. Muuten värit ovat mielestäni hyvin neutraaleja ja ne miellyttävät varmaan monen silmää, sillä niitä voi yhdistellä helposti oman maun mukaan muihin vauvalle hankittuihin vaatteisiin.


Kuosimaailma on mielestäni suloisen lapsellinen. On pöllöä, hyljettä, pilviä, pupua, raitaa ja bambeja. Uudet lakanat ovat aivan ihanat! Niissä on kukkia ja perhosia, jotka osa mieltää tyttömäisiksi, mutta väritys taas on niin sanotusti poikamainen. Jos tästä pakkauksesta haluaisin jotain itselleni, niin se olisi tämä pussilakana tai makuupussi, joka tosin olisi meillä jo aika turha, kun emme Sulon kanssa enää puolen vuoden iän jälkeen juuri käyttäneet sitä.


Sopivasti retrohenkisestä ja suloisella eläinaiheella kuorrutetusta makuupussista tullaan varmasti taistelemaan internetkirppiksillä tänä vuonna! Viime vuonnakin pakkauksessa ollut Finlaysonin vihreä Aappa-pussi kävi kaupaksi hurjin hinnoin Huutonetissä ja Facebookin Äitiyspakkauskirppiksellä. En ole aiemmin ymmärtänyt äitiyspakkauksen makuupussien keräämisen päälle, mutta tätä makuupussia kuolaan! Voisin hankkia tämän kaapin perälle Sulon pikkusisarusta varten - vaikka pikkukakkonen ei ole edes suunnitteilla vielä.


Pakkauksen sisältämien kuosien lisäksi äitejä puhuttaa pakkauksen ulkokuori. Tänä vuonna ei nähtykään enää viime vuoden Sukupuu-laatikkoa, mikä hieman harmittaa minua. Toivoin, että sukupuu olisi jäänyt pakkauksiin joksikin aikaa, sillä olisi ollut hauskaa saada jokaiselle lapselle oma sukupuulaatikko, vaikkapa sitten hieman eri väreissä. Kelan sivuilta ei näe minkälainen pakkauksen toinen puoli on, eikä pakkausta ollut vielä lähi-Kelassamme, joten en päässyt livenä kurkkimaan miltä laatikko näyttää.


Vuoden 2015 pakkauksen sisältö oli suurimmalta osin perinteinen, mutta joukossa oli pari yllättäjääkin. Pakkauksen tämän vuoden uutuutena olivat vauvan oma kuumemittari ja nännivoide. Pisteet Kelalle! Harva tuore äiti tietää nännivoiteista, joten on hienoa, että sitä löytyy pakkauksesta. Haavaiset ja kipeät nännit eivät tee imetyksestä lainkaan mukavaa, sen voin sanoa kokemuksesta. Voisi sanoa, että nännivoide pakkauksessa siis tukee imetystä!


Vaatteiden malleissa minua ilahduttivat monikäyttöisyys ja pitkäikäisyys. Toppahaalari muuntuu untuvapussiksi, mikä on pienen vauvan kanssa kätevää, ja sen hihat saa suljettua, joka on tuttua viime vuoden pakkauksesta. Oli kiva huomata, että kietaisubodeja oli pakkauksessa yhteensä neljä kappaletta ja kokoon 62-68 asti. Sulolla oli monta tavallista bodya vastasyntyneenä ja ne olivat todella hankalia puettavia, kun lapsi ei vielä kannatellut päätään. Myös pakkauksen potkuhousuissa oli monissa nepparit haarassa, mikä helpottaa vaipan vaihtoa paljon varsinkin kodin ulkopuolella.


Moni mieltää äitiyspakkauksen vain tuoreen perheen alkuun auttamiseen ja kritiikkiä vaatteiden koosta kuulee paljon. Osan mielestä 50-senttisiä vaatteita tulisi olla enemmän ja toisten mielestä ne ovat lähes turhia. Joillekin 50-senttiset vaatteet tuovat iloa useamman kuukauden ajan, jos lapsi on syntyessään pienikokoinen ja kasvaa alakäyrillä, mutta sitten on niitä, joiden lapset lähtevät heti synnytyssairaalasta 60-senttisissä vaatteissa. Meillä 50-senttiset vaatteet olivat käytössä noin parin kuukauden ikään asti, sillä kokemukseni mukaan äitiyspakkauksen vaatteet ovat kooltaan hieman reiluja, riippuen tietysti valmistajasta.


Suurimmalle osalle pakkauksen saajista uskon pakkauksen kokovalinnoista olevan kuitenkin hyötyä. Toppahaalarinkin koko 68-74 cm on valittu siten, että mahdollisimman moni voisi käyttää sitä. Esimerkiksi alkuvuodesta syntynyt lapsi voidaan pukea haalariin kuin suureen unipussiin, sillä vastasyntyneellä erillisillä lahkeilla tai hihoilla ei ole käyttöä, kun lapsi muutenkin nukkuu suurimman osan päivästä pienenä myttynä. Myöhemmin keväällä ja kesällä syntyneistä suurin osa taas voi käyttää haalaria vauvan ensimmäisenä talvena. Meidän heinäkuussa syntyneellä pitkällä Sulollamme on vielä käytössä viime vuoden pakkauksen toppahaalari ja sen hihoissa olisi jopa kasvun varaa! Niukemmin mitoitettu vanuhaalari sen sijaan menee ehkä juuri ja juuri tämän kevään, mutta se palveli syksyllä hienosti niin lahkeet ja hihat kiinni taitettuina kuin hieman rullattuinakin. Arvelen, että vanuhaalarin pienempi mitoitus johtuu siitä, että sen alle on tarkoitus pukea vähemmän vaatetta kuin toppahaalariin.


On taloudellista ja ekologista, jos sama vaate sopii lapselle mahdollisimman pitkään. Liian isosta vaatteista hihoja ja lahkeita voi lyhentää rullaamalla, mutta pakkauksessa on mukana myös body, jonka haarassa on kaksoisnepparit. Viime vuoden oranssi aaltokuvioinen body on meillä vieläkin käytössä, sillä tuplaneppareiden ansiosta sen pituus saadaan riittämään yli 70-senttiselläkin lapsella. Näitä jatkettavia vaatteita toivon näkeväni äitiyspakkauksessa tulevaisuudessakin.


Pitkään käyttöikään on tänä vuonna panostettu myös kestovaipassa. Pakkauksen Pilvi-taskuvaippa kestää käytössä pienestä vastasyntyneestä jopa taaperoon asti korkeutta säätelevien neppareiden ja näppärien tarrojen avulla. Vuoden 2014 TotsBots-taskuvaippa oli sekin näppärä ja malliltaan mielestäni erittäin hyvä, mutta se kävi pieneksi jo kahdeksan kilon paikkeilla. Tämän vuoden vaippaa voidaan käyttää, vaikka se alkuun väsyneellä vanhemmalla unohtuisikin hoitopöydän nurkkaan pyörimään vauvan pariksi ensimmäiseksi kuukaudeksi. Äitiyspakkauksen kesto- ja ekoteema jatkuu tuttuun tapaan vaipan lisäksi myös kestoliivinsuojissa, joita on mielestäni hyvä olla olemassa yksi pari, vaikka muuten pitäisikin kertakäyttöisistä. Kestosuojat eivät kokemukseni mukaan tartu ihoon ollenkaan niin pahasti, kuin kertakäyttöiset, mikä helpottaa oloa, kun nännit ovat tiheänimunkauden takia ruvella.


Koska olen visuaalinen ihminen ja tykkään kaikesta kauniista, tässä vielä pari kuvaa pakkauksen kuoseista. Yllä olevissa potkuhousuissa on suloinen hyljeprintti. Aika hauska valinta valmistajalta, jonka nimi on Kuutti.


Siniset pilvet yöpuvussa tai olohaalarissa on piirretty hauskasti viivoilla.


Viime vuodesta jatkanut kuolalappu yllättää kuosillaan. Tämä on selkeästi pakkauksen villi kortti, mutta se sopii hyvin yhteen pakkauksen muiden vaatteiden kanssa.

Mitä mieltä te muut olette uudesta pakkauksesta? Minä ainakin ottaisin tämän! Tätä katsellessahan tulee ihan vauvakuume...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti