Sain Jutta Oy:ltä testattavakseni tämän vuoden Kelan äitiyspakkauksen kestovaipan Pilvi-yhdenkoontaskuvaipan. Pähkäilin itse viime vuonna äitiyspakkauksen saatuani silloisessa pakkauksessa ollutta Totsbots-taskuvaippaa ja sen imuja ja olisin silloin arvostanut vinkkejä vaipan käytöstä. Siksi ajattelin tänä vuonna pyytää testattavaksi uusimman äitiyspakkauksen kestovaippaa ja esitellä tuoreille vanhemmille, miten se toimii.
Pilvi-taskuvaippa ja Kelan äitiyspakkaus esillä Lapsimessuilla 2015
Pilvi-taskuvaippa ja kestoilun hyödyt
Pilvi-yhdenkoontaskuvaippa on uudelleen käytettävä ja pestävä kestovaippa, joka sopii vastasyntyneestä taaperoon (n. 3-11 kg). Pilvi-taskuvaippa koostuu vaippakuoresta ja imuosista (2 kpl), jotka laitetaan kuorivaipan taskun sisälle. Kuorivaippa on ulkopuolelta polyuretaanilaminoitua (PUL) polyesteriä ja ihoa vasten oleva sisäpuoli bambukuidusta valmistettua mukavan tuntuista fleeceä. Imuosat ovat mikrokuitua, joka imee kosteutta nopeasti.
Kestovaippa on edullinen ja ekologinen valinta. Lapsi käyttää noin 30 kuukautta kestävän vaippakautensa aikana jopa 5000 kertakäyttövaippaa, joka vastaa 1500 kilon jätemäärää (lähde: Kestovaippayhdistys). Kestovaippoja käyttämällä jätemäärä pienenee ja rahaa säästyy merkittävästi. Kestoilla voi osa-aikaisesti tai ympäri vuorokauden niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin kauppa- ja kyläilyreissuilla. Kestovaippa on lisäksi ihoystävällinen valinta ja se voikin olla avuksi allergikkovauvojen iho-ongelmiin.
Vaipan käyttöönotto
Pese vaippa alla olevien ohjeiden mukaisesti ennen ensimmäistä käyttökertaa, jotta kankaat pääsevät imuunsa.
Pesu ja huolto
- pesu 60 asteessa
- ei huuhtelu- tai valkaisuaineita
- huuhteluaineeksi sopii etikka
- kuivatus pyykkinarulla
- pesu viimeistään kolmen päivän päästä käytöstä
Pese Pilvi-taskuvaippa ja sen imut 60 asteessa. Poista imut ennen pesua vaipan sisältä ja kiinnitä tarrat niiden vastinkappaleisiin, ns. pesutarroihin. Samaan koneelliseen voi laittaa esimerkiksi lakanoita, pyyhkeitä, harsoja tai vauvan vaatteita Lämmin pesu irrottaa likaa ja tappaa bakteereita tehokkaammin kuin viileä. Halutessasi voit käyttää esipesua ja lisähuuhtelua. Esipesu on kätevä varsinkin maitokakkavaiheessa, mikäli maitokakkaa ei halua huuhdella ennen pesua pois.
Kiinnitä tarrat pesutarroihin ennen pesua
Tarkista, että pyykinpesuaineessasi on alle 5% saippuaa ja että se on zeoliititonta (zeoliitti on hienoa savea, joka tukkii kosteutta läpäiseviä kankaita, kuten fleeceä). Useimmat suosivat hajusteetonta pyykinpesuainetta vauvan pyykissä, mutta se ei ole välttämätöntä. Pyykinpesuaineen määrää ei tarvitse lisätä vaippapyykissä - päinvastoin suositeltua pienempikin määrä riittää hyvin. Älä käytä vaippapyykissä huuhteluainetta (heikentää vaipan imutehoa) tai valkaisuainetta (heikentää kosteutta pitävää PUL-kuorta). Etikka huuhteluaineena vähentää mahdollisia hajuja ja pehmentää mukavasti pyykkiä. Käytän itse etikkaa kuuden kilon koneelliseen noin kaksi pientä etikkapullon korkillista.
Pese vaippa käytön jälkeen viimeistään kolmen päivän päästä. Mikäli peset vaippapyykkiä usein, suosittelen, että poistat imut heti kuoresta ja asetat kaikki osat ilmavasti kuivumaan esimerkiksi pyykkikorin reunalle. Meillä vaipat kerätään erilliseen säkkimäiseen pyykkikoriin ja laitan kosteimmat vaipat sen reunalle kuivumaan. Voit säilyttää likaiset vaipat ilmavasti pyykkikorissa tai liotuksessa kannellisessa ämpärissä niin, että vaipat peittyvät kokonaan veden alle. Liotuksessa vesi on kylmää ja se vaihdetaan päivittäin.
Mahdolliset tahrat niin vaipan sisä- kuin ulkopuoleltakin on helppo poistaa sappisaippualla, jota saa monista marketeista pyykinpesu- tai tahranpoistoaineiden hyllyltä nestemäisenä ja palana. Sappisaippualla puhdistuvat jopa ruokaillessa tulleet mustikkatahrat.
Pesun jälkeen
Säädä vaipan kokoa pystysuuntaisilla neppareilla lapselle sopivaksi. Voit säätää joko koko rivin neppareita tai vaikka vain ulommaisia, mikäli vaipassa on enemmän imuja (esim. yövaippa). Lapsen kasvaessa säädä neppareita uudelleen.
Säädä vaipan korkeutta neppareilla
Vastasyntyneelle sopivat korkeuden säädöt
Lapsen koosta riippuen noin 2-6 kk vanhalle lapselle sopivat säädöt
Lapsen koosta riippuen puolivuotiaasta taaperoon sopiva korkeuden säätö
Aseta imuosat vaippakuoren taskuun. Imuosia voi käyttää yksittäin tai yhdessä ja pienelle lapselle imu saattaa istua paremmin taitettuna. Voit käyttää myös äitiyspakkauksen mukana tullutta harsoa vaipan imuksi taiteltuna. Pese tällöin uusi harso ennen käyttöä. Voit lisätä harson väliin, päälle tai alle myös mikrokuituimun.
Imut taskussa
Pue vaippa lapselle ja kiinnitä se tarpeeksi napakalle tarroilla. Voit säätää tarrat myös toistensa päälle. Tarkista lapsen maatessa selällään, että vaippa on tarpeesi tiukka reisistä nostamalla lapsen jalkoja kohti kattoa. Mikäli jalantiehen muodostuu aukko reiden taakse, kiristä vaippaa säätämällä korkeusneppareita.
Käytön jälkeen vaippa laitetaan pyykkikoriin tai muuhun vaipoille tarkoitettuun astiaan. Kiinteät kakat kipataan vessanpyttyyn. Löysempi kakka on helppo poistaa käsisuihkulla kylmällä vedellä huuhtelemalla. Maitokakkaa ei tarvitse poistaa kokonaan, vaan sen saa helposti pois pesemällä pyykkikoneellisen esipesulla.
Muita vinkkejä
- vaipan puhdistusta helpottaa vaipan sisäpinnalle asetettava riisipaperi, johon vauvan kakka tarttuu. Riisipaperi laitetaan käytön jälkeen sekajätteeseen.
- Vaipan imutehoon vaikuttavat siinä käytetyt imut. Hamppu- ja bambuimut imevät paljon kosteutta ohuinakin kerroksina. Niitä voi käyttää nopeasti imevän mikrokuituimun alla. Pilvi-taskuvaippaan sopivat esimerkiksi Jutan myymät vaippaimut.
- Likaiset vaipat voi kodin ulkopuolella liikkuessa laittaa kosteussululliseen PUL-vaippapussiin. Sama pussi palvelee myöhemmin myös uimahallireissuilla märän uimapuvun ja pyyhkeen kuljetuksessa.
Harsovaippa imuna: Taita 70x70 cm kokoinen harso puoliksi ja aikaan saatu suorakulmio nelinkerroin.
Harsoimua voi käyttää yhdessä mikrokuituimun kanssa tai erikseen. Lisää harsovaipan taittelumahdollisuuksia löytyy googlettamalla "harso pötköimu" tai "harso kravattitaitos".
Lisää tietoa kestoilusta
Blogipostaus toteutettu yhteistyössä Jutta Oy:n kanssa.
Nyt melkein alkoi harmittaa etten edes kokeillut kestoilua! Tyrmäsin koko kestoilun kun jotenkin ällötti ajatus likaisista vaipoista laukussa, enkä osannut ottaa selvää. Kiitos, hyvät ohjeet, ehkä toiselle uskallan vaikka kotona testiin edes ottaa sen äp:n vaipan kun esikoisen pakkauksesta lahjoitin sen pois. :)
VastaaPoistaLoistopostaus, kiitos! Esikoista odotan ja haluan ehdottomasti kokeilla kestovaippailua. En tyrmää kertisvaippoja, voi olla, että niitä(kin) tulee käytettyä, mutta haluaisin kovasti kestovaippoja suosia.
VastaaPoistaNetistä tietoa etsiessä osuin tähän postaukseesi ja se on tähänastisista paras; käytännönläheinen ja selkeä opastus kestovaipan "toimintaan".
Pakko kysyä, että pitääkö tämä äitiyspakkauksen Pilvi-vaippa laittaa heti yhden käyttökerran jälkeen pesuun? Vai voiko sitä kenties käyttää niin kauan kunnes näkyvää likaa tulee?
VastaaPoistaKyllä, taskuvaippa pestään joka käyttökerran jälkeen. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos jokin osa vaipasta koskee käytössä vaippa-alueelle ja kosteus imeytyy sen läpi, se pistetään pyykkiin. :) Eli ainoastaan PUL-kuoria (ne taskuttomat, jotka puetaan sisävaipan päälle) ja villahousuja voidaan käyttää useampia kertoja ennen pesua.
PoistaAivan mahtava postaus, kiitos! :) Ihmettelin hetken kun avasi äitiyspakkauksen, että mitä varten nuo nepparin kuoren päällä ovat. Meinaan käyttää kestoja esikoisella heti syntymästä lähtien (la huhtikuussa), ja on ihan huippua kun netistä löytyy mm. teikäläisiä jotka viitsivät neuvoa ja avata homman ihan rautalankaa käyttäen meille aloittelijoille. :) Kiitos vielä kerran!
VastaaPoista<3 Kiitos kommentista! Suosittelen lämpimästi kestoilua ja Kestovaippayhdistystä http://www.kestovaippayhdistys.fi! Käy muuten liittymässä Facebookissa ryhmiin Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon sekä Kestovaippayhdistyksen kirppis ja tuki, niissä saa oikeastaan mihin aikaan vuorokaudesta vaan vastauksen, jos tulee ongelmia kestojen kanssa. :)
PoistaItse ihmettelin miksi äitiyspakkauksessa ei tullut kunnon ohjeita kestovaippailuun. Ei tarvitse ihmetellä miksi niitä kestovaippoja ei käytetä. Nythän on viimeinen vuosi kun niitä äitiys alkaakseen laitetaan kun ihmiset valittavat ettei tule käytettyä. No onneksi löytyi tämä sivusto, jotta pääsee yrittämään:)
VastaaPoista