11/02/2016

Hillityt hipsterisukat

Edellisen neuleohjeen, puolipatenttineulepipon, postauksessa paljastin tietäväni muiden ihmisten kengänkokoja. Nämä sukat neuloin salaa siihen asti, että toinen sukista oli valmis ja sitä saattoi sovittaa. Neulon mielelläni läheisille ihmisille sukkia omasta aloitteestani, sillä silloin neuletta tehdessä tulee ajateltua lahjan saajaa. En tietenkään jokaista silmukkaa neuloessa mieti toista ihmistä, mutta aina keskeneräistä työtä vilkaistessa tai pitkään neuloessa sukkien saaja käväisee mielessä. Aika siirappista, kun asian ilmaisee näin kirjoittamalla. Ajatus on kuitenkin kaunis ja yllätyksen saajan ilme ja reaktio näkemisen arvoisia.

Näihin sukkiin sopivaa pintaa etsiessä kolusin ensin Pinterestin läpi. Olen koonnut tähän tauluun pelkillä oikeilla ja nurjilla silmukoilla neulottavia pintoja, joita pystyy neulomaan vaikka bussissa, koulussa tai sohvalla telkkaria tuijottaessa työhön katsomatta, kun mallikerran oppii ulkoa. Kannattaa käydä katsomassa! Oikea ja nurja silmukka kuulostavat tylsiltä, mutta niillä saa upeita pintoja aikaiseksi, sillä silmukat vetävät neulepinnan aalloille, rypyille, vekeille tai muuten vaan jänniin asentoihin. Näidenkin sukkien pinta on samaan aikaan rouhea ja herkkä. Kolmen kerroksen mallikerran neulominen on minulle koukuttavaa, se pitää mielenkiinnon yllä.


Sukat n:o 9

Ohje miehen villasukkiin

koko: noin 40-41, voit säädellä kokoa neulomalla jalkaterän pidemmäksi
lanka: Novita 7 Veljestä 150 g koossa 41
sukkapuikot: 3,5 mm tai käsialan mukaan

tiheys: 20 s sileää neuletta = 10 cm

joustinneule suljettuna neuleena: Neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin.
sileä oikea suljettuna neuleena: Neulo jokainen kerros oikein.

mallineule suljettuna neuleena:
1-2. krs: Neulo oikein.
3. krs: Neulo vuorotellen 1 s nurin ja 1 s oikein.


Neulo näin:

Luo 52 s ja jaa silmukat neljälle puikolle (= 12, 14, 12, 14 s per puikko). Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 5 cm. Jaa sitten silmukat tasan neljälle puikolle (= 13 s per puikko) ja jatka neuloen 1. ja 4. puikolla joustinneuletta sekä 2. ja 3. puikolla mallineuletta siten, että mallineuleen kolmannen kerroksen nurja silmukka on neuleessa varren joustimen vastaavan nurjan silmukan ja oikea silmukka varren joustimen oikean silmukan kohdalla (joustinneule ikään kuin jatkuu kahden oikein neulotun kerroksen jälkeen).

Kun varren pituus on yhteensä 18 cm, jatka neuloen 1. ja 4. puikolla sileää oikeaa, ja 2. ja 3. puikolla mallineuletta 4 krs ajan. Neulo sitten 1. puikon silmukat oikein 4. puikolle (= 26 s) ja aloita kantalapun neulominen.


Kantapää:

1. krs: Käännä työ (työskentelet neuleen nurjalla puolella), nosta 1. silmukka nurin neulomatta ja neulo loput kantalapun silmukat (= 25 s) nurin.
2. krs: Käännä työ (työskentelet neuleen oikealla puolella), *nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein* toista *-* kerroksen loppuun asti. (Tämä on vahvistettua neuletta, jatka sitä myös kantapohjaa neuloessa.)

Toista 1. ja 2. kerrosta yhteensä 13 kertaa.

Käännä sitten työ ja aloita kantapohjan neulominen (työskentelet neuleen nurjalla puolella):

Nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 17 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen. *Käännä työ (työskentelet neuleen oikealla puolella), nosta 1. s oikein neulomatta, neulo 8 s, neulo ylivetokavennus. Käännä työ. (työskentelet neuleen nurjalla puolella) Nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 8 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen.* toista *-* siten, että kantapohjan (10 s) ympärillä olevat silmukat kaventuvat kerros kerrokselta pois. Kantapohjan kavennukset päättyvät neuleen oikealla puolella tehtyihin kavennuksiin ja jäljelle jää 10 s. Jaa silmukat kahdelle puikolle (5 s per puikko, nämä puikot ovat nyt 1. ja 4. puikko).

Poimi vapaana olevalla puikolla kantalapun vasemmasta reunasta 13 silmukkaa + 1 s kantalapun ja 2. puikon välistä kiertäen. Neulo poimitut silmukat oikein, jatka mallineuletta 2. ja 3. puikolla, poimi 4. puikolle kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s kantalapun ja 3. puikon välistä kiertäen, neulo 4. puikon kaikki silmukat oikein.

Jatkossa neulo 1. ja 4. puikon silmukoilla sileää oikeaa ja jatka 2. ja 3. puikolla mallineuleen neulomista. Neulo yksi kerros näin ja aloita sitten kiilakavennukset 1. ja 4. puikolla: Neulo 1. puikon silmukoita, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat. Neulo 4. puikon alussa 1 o, ylivetokavennus, neulo loput puikon silmukat oikein. Toista kavennuksia kahden kavennuksettoman välikerroksen välein kunnes kaikilla puikoilla on 13 silmukkaa.

Kun sukan jalkapohjan pituus kantalappu mukaan lukien on 22 cm tai sukka peittää pikkuvarpaan kokonaan, neulo 1 krs kaikilla puikoilla oikein ja aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon lopussa, kun puikolla on jäljellä 3 s, 2 o yhteen, 1 s oikein, sekä 2. ja 4. puikon alussa 1 s oikein, ylivetokavennus. Toista kavennukset 1 krs välein 6 kertaa ja sitten ilman välikerroksia, kunnes jäljellä on yhteensä 8 s. Katkaise lanka, vie se silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely:
Päättele langanpäät huolellisesti. Voit halutessasi kostuttaa ja pingottaa sukan tai höyryttää sen varovasti silitysraudalla.

1 kommentti:

  1. Kauniit sukat, kyllä yksinkertainen on kaunista! Lahjaksi on tosi mukava neuloa, voiko itsetehtyä lahjaa henkilökohtaisempaa lahjaa ollakaan :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.