4/13/2014

Virkkaajan pääsiäinen


Viime keväänä pääsiäisen jälkeen vähän innostuin, kun joka paikasta oli saatavilla muovisia pääsiäismunan sisuksia. Niitä ei viitsisi heittää roskiin, mutta toisaalta niille ei sellaisenaan keksi mitään käyttötarkoitusta. Sitten keksin, että muovikuorille voisi virkata värikkäät päälliset. Samalla pääsisi näppärästi kaikenlaisista langanjämistäkin eroon.


Virkatuista munista saa näyttävän pääsiäiskoristeen, kun niitä tekee kerralla useamman ja asettelee munat lasiseen astiaan. Meillä virkatut pääsiäismunat on aseteltu eteisen pöydälle suureen lasipurkkiin ja pienempään keltaiseen koristelintuhäkkiin.


Virkatut pääsiäismunat (ohje):

Tarvitset:

- Muovisia suklaamunien kuoria (isot pituudeltaan n. 7 cm, pienet, esim. Kinder, n. 5 cm)
- Erilaisia lankoja, esim. Novita 7 Veljestä, Novita Miami tai vastaavan paksuisia
- Virkkuukoukun 3,5 mm tai käsialan mukaan
- Suurisilmäisen tylpän neulan viimeistelyyn

 
Iso pääsiäismuna

1. krs: Tee aloitusrengas ja virkkaa siihen 6 kiinteää silmukkaa. Vedä työstä roikkuvasta langanpäästä aloitusrenkaan työhön jättämä reikä mahdollisimman pieneksi. Virkkaa päällinen spiraalina, eli siirry suoraan edelliseltä kerrokselta seuraavalle.
2. krs: Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 ks (= 12 s)
3. krs: Virkkaa joka toiseen silmukkaan 2 ks ja joka toiseen 1 ks (= 18 s)
4. krs: Virkkaa joka kolmanteen silmukkaan 2 ks ja muihin 1 ks (= 24 s)
5. krs: Virkkaa kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä.
6. krs: Virkkaa joka neljänteen silmukkaan 2 ks ja muihin 1 ks (= 30 s)

7-14. krs: Virkkaa kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä.

Laita muovikuori päällisen sisälle ja jatka virkkaamista. Päällinen kaventuu seuraavissa vaiheissa kiinni, joten munaa ei saa enää myöhemmässä vaiheessa laitettua päällisen sisälle. Aseta muovikuori päällisen sisälle niin, että suipompi pää tulee aloituskerroksen puolelle ja tylpempi pää kavennusten puolelle. Aloituskerroksesta roikkuvaa langanpäätä ei välttämättä tarvitse päätellä, vaan se voi jäädä päällisen sisälle.

15. krs: Aloita kavennukset: *Virkkaa 2 ks yhteen, 3 ks* toista *-* yhteensä 6 krt.
16. krs: Jatka kavennuksia niin, että jokaisella kerroksella kavennusten välissä on 1 s vähemmän. Kun jäljellä on yhteensä 6 s, katkaise lanka ja kuro jäljelle jäänyt pieni reikä neulan avulla kiinni.

 
Pieni pääsiäismuna:

Virkkaa kerrokset 1-4 kuten isossa pääsiäismunassa. Virkkaa sitten 7 krs ilman lisäyksiä. Laita muovikuori päällisen sisälle.

Kavenna ensimmäisellä kavennuskerralla 2 ks välein yhteensä 6 krt. Toista kavennukset seuraavilla kerroksilla niin, että kavennusten väliin jää jokaisella kerroksella 1 s vähemmän. Kun jäljellä on yht 6 s, sulje pieni jäljelle jäävä reikä kiinteällä silmukalla. (Vie koukku seuraavan silmukan läpi, mutta älä ota lankaa koukulle, vaan vie koukku myös koukusta laskien kolmannen silmukan läpi. Virkkaa kiinteä silmukka normaalisti loppuun.)

Virkkaa ketjusilmukoita 8 cm ja kiinnitä viimeinen kjs ensimmäiseen piilosilmukalla. Katkaise lanka ja päättele se huolellisesti.


DIY crocheted Easter eggs!

3 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja niin mielettömän hauskoja ja nopeita tehdä.

   Poista
 2. Oooh hienoja munasia ja ihana blogi! Tupsahdin lukijaks :-)

  http://silmukoitua.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.