4/18/2016

Vaippapostia Tsekistä


Tammikuussa sain vaippapostia Tsekistä, kun kestovaippamerkki Petit Lulu (teksti muuten kääntyy nettisivuilla yllättävän hyvin ymmärrettäväksi Google translatella!) otti minuun yhteyttä ja kyseli yhteistyön mahdollisuutta. Kyllähän minulle kelpaa! Vaippatestaus olisi hauska tapa tutustua toisenlaiseen kestokulttuuriin.

Sovimme testaavani yövaipaksi sopivaa turkoosia tähtipeppuaplikaatioilla koristeltua sisävaippaa reippailla imuilla sekä siihen sopivaa norsukuosista PUL-kuorta. Aplikaatiokoristeluita, varsinkin velourisena, ei ole muuten tullut vielä Suomessa kertaakaan vastaan. Jos olen oikeassa, niin tällä hetkellä yksikään kotimainen merkki ei taida myydä tällaisilla yksityiskohdilla varusteltuja vaippoja? Tähdet ovat kyllä ylisöpöt. vaikka normaalisti en tähtikuoseille syty ollenkaan. Mukaan sain myös pari pientä pesulappua/kestopuhdistusliinaa, joita luulin alkuun lisäimuiksi, mutta jotka toimisivat ihan yhtä hyvin vaikka kestotalouspaperina. Minä nakkasin ne kestovaipan imuiksi, sillä niillä saa näppärästi pari lisäkerrosta imua vaippaan kuin vaippaan. En ole koskaan ennen uskaltanut kokeilla pelkällä PUL-kuorella yökestoilua, ja monet kerrat vaippaa pukiessa jänistin ja kiskaisin sen päälle villahousut oman kuoren sijaan. Päiväkäytössä kuori pääsi heti käyttöön esimerkiksi päiväunille.


Yksityiskohtia lukuunottamatta yhdenkoon sisävaipan malli röyhelöineen ja neppareineen oli samantyyppinen kuin täällä pohjoisessa on totuttu näkemään. Minulla tosin meni hetki tajuta, että naarasneppareita on vaipassa edessä pariton määrä. Ihmettelin muutamankin kerran, miksi saan siivekkeet aina vinoon, ennen kuin tajusin, että Sulolla siivekkeiden väliin jää aina yksi naarasneppari vapaaksi. Sisällä vaipassa on nepillä kiinnitettävä pitkä imu ja vaipan mukana tuli myös neppi-imua tuhdimpi lisäimu, jolla vaipasta saadaan yökelpoinen. Neppi-imu tuotti alkuun päänvaivaa, kun mietin, miten taittelisin sen järkevästi etupainotteiseksi, sillä vaipan imu oli kiinnitetty taakse, eikä eteen. Lopullinen ratkaisuni 11-kiloisella taaperolla oli taittaa pitkän imun pää edestä alaspäin ja laittaa paksumpi imu tämän taitoksen sisälle. Toimii.


Vaippaan kuulunutta fleecekuivaliinaa emme käyttäneet kuin kerran, sillä Sulo yllättäen kelpuuttikin märkäpintaisen vaipan! En tiedä oliko syy bambujoustofroteessa vai jossain muussa, mutta tuuletan tyytyväisenä, kun viimein yövaippa voi olla pinnaltaan muutakin kuin coolmaxia tai fleeceä. Koska vaippa on yhdenkoonmalli (7-16 kg), sille tulisi vauvalla pitkä käyttöikä. 7-kiloisella maitokakkakoneella käyttäisinkin fleeceliinaa vaipan puhdistuksen helpottamiseksi, mutta unissaan kieriskelevältä taaperolta ylimääräinen liina löytyy helposti pakaroiden välistä. Pienemmille vauvoille on muuten oma newborn-kokonsa, joka on sekin kuoseiltaan syötävän söpö.

Vaipan kuori oli reippaan kokoinen ja sopii 4-15 kg painavalle lapselle. Käytin itse kuorta heti alusta alkaen korkeusnepit auki yövaipan päällä, sillä yövaippa vie paljon tilaa. Kevyemmän sisävaipan kanssa korkeutta pitäisi ottaa nepparisäädön verran pois. Kuori oli minusta mielenkiintoinen ja erikoinen, sillä se on kantattu kauttaaltaan fleecellä. Suomessa kuorissa on yleensä foe, eli kanttikuminauha, jota itse vierastan pidemmällä vaihtovälillä. Foe on tuttu naisten alushousuista, mutta ainakin minä koen sen hiertävän, jos sitä laitetaan alushousuissa muuallekin kuin vyötärölle, enkä siksi innostu ajatuksesta vauvan tai pienen lapsen vaipassakaan. Fleece taas vaikutti oikein pehmeältä, paksulta ja kuohkealta, joten se ei pääse hiertämään nivusia, vaikka kuoren kiinnittäisi napakamminkin. Fleece ei ime kosteutta, vaikka pissa sen läpäiseekin, joten kuoren kanttaukset pitävät kyllä pissan siellä, missä kuuluukin. Plussana pitää mainita, että fleece on myös näin suunnittelijan silmään hyvännäköinen yksityiskohta. (Tässä kohtaa alkaa huvittaa jo hyvännäköisistä VAIPOISTA puhuminen!)

Vaipat ovat nyt olleet meillä ainakin pari kuukautta aktiivisessa testikäytössä ja voin vain kehua niiden laatua. Kuminauhat ovat napakat, velour suhteellisen pehmeää ilman rummuttamista ja fleece edelleen pehmeää, vaikka se onkin fleecelle ominaiseen tapaan nukkaantunut jonkin verran. Nämä vaipat voi varmasti pakata vielä hyväkuntoisina seuraavaa lasta odottamaan sitten, kun Sulo on oppinut kuivaksi.

+ Yhdenkoonvaipat ovat pitkäikäisiä
+ Järjettömän imukykyinen! Lisäimu on TUHTI.
+ Kiloraja todella korkea! Hoikalla menevät varmaan pidempäänkin!
+ Pehmeät materiaalit, huolellinen ompelujälki
+ Ympäristöystävällinen pakkaus ei sisällä ylimääräistä muovia!
+ Kuoret, sisävaipat ja pesulaput on helppo yhdistellä toisiinsa
+ Kuoreen on mahdollista ostaa myös neppi-imupaketti, jolloin siitä saa SIO-vaipan (snap-in-one, kuin all-in-one)
+ Edulliset hinnat, Euroopan unionin sisältä tilatessa et maksa ylimääräisiä tullauksia tai alveja (Hinnat voi laskea esim. tällä valuuttamuuntimella)
- Kuoressa melko pienet pesutarrat, jotka vaativat asettelua
- Neppi-imu kiinnittyy vain taakse, pojalla etukiinnitteinen on mielestäni näppärämpi

I got a chance to test PetitLulu's cloth diapers. We have struggled to find the perfect diapering solution for night time so I asked them if I could test a night nappy and a nappy cover. PetitLulu's nappies are soft and they are designed very carefully. For example the diaper cover can be fitted with snaps and it had nice and soft fleece details.

The night nappy was surprisingly absorbent! We have now been using the nappy for more than two months and it has become very reliable. It hasn't leaked because it fits perfectly our tall son who is narrow from the hips and because the ruffles around the legs are wide enough.


I am very pleased with the nappies and I would recommend them to everyone who is interested in cloth diapers!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti