8/14/2016

Lämmin Kaamos

Langat huiviin tarjosi yhteistyökumppani Aurinkokehrä.


Keväällä Aurinkokehrältä saadut langat muuttuivat ensimmäisenä syksyiseksi huiviksi. Violetista vihreään kylmän harmaan sinisen ja herkullisen viininpunaisen kautta liukuva lanka on väreiltään aivan mieletön, joten halusin neuleen pinnan olevan pitkissä pätkissä värjätylle langalle eduksi. Purin ja neuloin ja taas purin. Testasin sileää, pitsiä, hauskoja laskoksia, mutta lopulta keksin kauan sitten villasukkiin neulomani pitsiä, nurjaa ja sileää sisältävän pinnan ja se oli siinä. Pinta aaltoilee, laskostuu ja korostaa eri kerroksia, mikä sopii langan luonteeseen erinomaisesti.


Pidän pitkistä huiveista, leveistä sellaisista. Niissä vaan tuppaa yleensä olemaan leveyttä koko pituudelta, mikä tekee huivin päiden asettelusta hankalaa. Ne törröttävät pystyssä, osuvat kasvoihin ja taipuvat huonosti takin alle, jos ne haluaa piilottaa. Pitkään ja leveään huiviin kuluisi myös tuhottomasti lankaa, joten päätin viistottaa sen päät kuin kantoliinassa, jolloin huivi on suunnikkaan muotoinen. Viistotukset ovat erittäin pitkät, mikä tekee neulomisesta mielekkäämpää. Langan värikään eivät pääse läikittymään voimakkaasti, kun huivin leveys muuttuu lähes koko ajan.


Joko haluat päästä neulomaan?


Kaamos-huivi

Lanka: Aurinkokehrän Kaamos 90 x 3 tex, 360m / 100g, yhteensä 170 g
Puikot: 4,5 mm tai käsialan mukaan
Tiheys: 16 s ja 30 krs mallikertaa nro 2 = 10 cm

Huivin mitat:
Pituus noin 285 cm
Leveys leveimmästä kohdasta noin 40 cm

Huivi on pituussuunnassa hyvin joustava.

Pituus:
Liukuvärjätyllä langalla neulominen:

Keri vyyhdit ennen neulomista. Lanka on liukuvärjättyä, joten tarkista kesken neulomisen kerää vaihtaessasi, että värit liukuvat samaan suuntaan, kuin muualla työssä. Mikäli väri läikittyy voimakkaasti neuloessa, voit neuloa kahdelta kerältä raidoittaen. Vaihda tällöin kerää kahden kerroksen välein ja kuljeta aina odottamassa olevaa lankaa työn reunassa. Huomaathan, että raidoittaessa lopputuloksen väri on hieman erilainen, kuin kuvien mallissa, joka on neulottu raidoittamatta.

Neulo näin:

Luo 6 s. Neulo 1 krs oikein, 1 krs nurin, 2 krs oikein, 1 krs nurin, 1 krs oikein. Aloita sitten mallikerta nro 1. Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta joko oikein tai nurin sen mukaan, neulotaanko kerroksella silmukat oikein vai nurin.

Tee lisäykset nostamalla ensin reunasilmukka oikein ja lisää silmukka neulomalla reunasilmukan ja toisen silmukan välinen lanka kiertäen oikein.

Mallikerta 1:
1. krs: neulo kaikki s:t oikein
2. krs: neulo kaikki s:t nurin
3. krs: nosta ensimmäinen s neulomatta oikein, tee lisäys, neulo loput s:t oikein
4. krs: neulo kaikki s:t oikein
5. krs: nosta ensimmäinen s neulomatta nurin, *ota langankierto puikolle, neulo 2 s nurin yhteen* toista *-* krs:n loppuun saakka. Jos kerros päättyy yhteen ylimääräiseen silmukkaan, neulo se nurin.
6. krs: neulo kaikki s:t oikein
7. krs: neulo kaikki s:t oikein
8. krs: neulo kaikki s:t nurin
9. krs: neulo kaikki s:t oikein
10. krs: neulo kaikki s:t oikein
11. krs: nosta ensimmäinen s neulomatta nurin, *ota langankierto puikolle, neulo 2 s nurin yhteen* toista *-* krs:n loppuun saakka. Jos kerros päättyy yhteen ylimääräiseen silmukkaan, neulo se nurin.
12. krs: neulo kaikki s:t oikein

Toista kerroksia 1-12.

Kun työn leveys on 66 s, lopeta lisäykset, tee mallikerta loppuun ja jatka mallikerran 1 kerroksia 7-12 neuloen 15 cm. Tee sitten kavennukset mallikerran 2 mukaisesti. Lopeta kavennukset, kun jäljellä on enää 6 s, ja neulo sitten 1 krs oikein, 1 krs nurin, 2 krs oikein, 1 krs nurin ja päätä sitten kaikki silmukat oikein neuloen.

Mallikerta 2:

1. krs: neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s. Neulo 2 s oikein yhteen, 1 s o.
2. krs: neulo kaikki s:t nurin
3. krs: neulo kaikki s:t oikein
4.-12. krs: neulo, kuten mallikerrassa 1.

Viimeistely:

Päättele langanpäät. Höyrytä huivi tai kostuta se kevyesti ja asettele muotoonsa se pyyhkeen päälle tasaiselle alustalle kuivumaan. Käytä ja rakasta paljon, muista tuulettaa ja kokeile lanoliinitusta, jos haluat huiviin oikein pehmeän tunnun.

1 kommentti:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.