12/14/2016

Sukat n:o 10: Verkkomaista pintaa

Pinterestin aarrearkusta poimitulla yksinkertaisella sidoksella mentiin taas. Tässä tarvitsee osata nurja silmukka ja oikean silmukan neulominen niin, että tökkää puikon ohi siitä normaalista silmukkavalinnasta pari kerrosta alaspäin ja antaa silmukan tippua puikolta. Lopputulos on oikealta puolelta verkkomainen (verkkosukat, haha), ehkä pitsiäkin muistuttava, ja nurjalle syntyy hauskoja kuplia. Jos koet nurjan puolen oikeaksi, voit kääntää sukan neulomisen jälkeen toisin päin, jolloin jalkapohja ja kantapää ovat nurjaa neuletta. Kääntösukat!

Pintaneule vetää hieman kasaan, joten sovita sukkaa neuloessa jalkaan ennen kuin teet kärkikavennukset. Jos et pääse sovittamaan sukkia, kannattaa niihin neuloa pikkuisen lisää pituutta jalkaterään, etteivät sukat kinnaa jalkapöydän päältä. Kostutus ja pingotus tekevät hyvää pinnalle, mutta jos sukkia pesee usein pyykkikoneessa, kannattaa jättää vähän kutistumisvaraa.


Sukat n:o 10

Villasukat miehelle verkkomaisella kertosilmukkapinnalla

koko: noin 41, voit säädellä kokoa neulomalla jalkaterän pidemmäksi
lanka: Novita 7 Veljestä 150 g
sukkapuikot: 3,5 mm tai käsialan mukaan

tiheys: 20 s sileää neuletta = 10 cm

joustinneule: Neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin.
sileä oikea: Neulo kaikki silmukat oikealla oikein ja nurjalla nurin.

mallineule (suljettuna neuleena):
1-3. krs: Neulo kaikki silmukat nurin.
4. krs: Neulo *3 n, 1 s oikein kahta kerrosta alempaa (työnnä puikon pää kaksi kerrosta vastaavaa silmukkaa alemmaksi, neulo oikea silmukka ja päästä silmukka vasemmalta puikolta)* toista *-*
5-7. krs: Neulo kaikki silmukat nurin.
8. krs: Neulo *1 n, 1 s oikein kahta kerrosta alempaa, 2 n* toista *-*


Neulo näin:

Luo 52 s ja jaa silmukat neljälle puikolle (= 12, 14, 12, 14 s per puikko). Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 5 cm. Jaa sitten silmukat tasan neljälle puikolle (= 13 s per puikko) ja jatka neuloen 1. ja 4. puikolla joustinneuletta sekä 2. ja 3. puikolla mallineuletta.

Kun varren pituus on yhteensä 18 cm, jatka neuloen 1. ja 4. puikolla sileää oikeaa ja 2. ja 3. puikolla mallineuletta 4 krs. Neulo sitten 1. puikon silmukat oikein 4. puikolle (= 26 s) ja aloita kantalapun neulominen.

Kantapää:

1. krs: Käännä työ (työskentelet neuleen nurjalla puolella), nosta 1. silmukka nurin neulomatta ja neulo loput kantalapun silmukat nurin.
2. krs: Käännä työ (työskentelet neuleen oikealla puolella), nosta 1 s oikein neulomatta, neulo loput silmukat oikein.

Toista 1. ja 2. kerrosta yhteensä 13 kertaa.

Käännä sitten työ ja aloita kantapohjan neulominen (työskentelet neuleen nurjalla puolella):

Nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 17 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen. *Käännä työ (työskentelet neuleen oikealla puolella), nosta 1. s oikein neulomatta, neulo 8 s, neulo ylivetokavennus. Käännä työ. (työskentelet neuleen nurjalla puolella) Nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 8 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen.* toista *-* siten, että kantapohjan (10 s) ympärillä olevat silmukat kaventuvat kerros kerrokselta pois. Kantapohjan kavennukset päättyvät neuleen oikealla puolella tehtyihin kavennuksiin ja jäljelle jää 10 s. Jaa silmukat kahdelle puikolle (5 s per puikko, nämä puikot ovat nyt 1. ja 4. puikko).

Poimi vapaana olevalla puikolla kantalapun vasemmasta reunasta 13 silmukkaa + 1 s kantalapun ja 2. puikon välistä kiertäen. Neulo poimitut silmukat oikein, jatka mallineuletta 2. ja 3. puikolla, poimi 4. puikolle kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s kantalapun ja 3. puikon välistä kiertäen, neulo 4. puikon kaikki silmukat oikein.

Jatkossa neulo 1. ja 4. puikon silmukoilla sileää oikeaa ja jatka 2. ja 3. puikolla mallineuleen neulomista. Neulo yksi välikerros ja aloita sitten kiilakavennukset: Neulo 1. puikon silmukoita, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat. Neulo 4. puikon alussa 1 o, ylivetokavennus, neulo loput puikon silmukat oikein. Toista kavennuksia kahden kavennuksettoman välikerroksen välein kunnes kaikilla puikoilla on 13 silmukkaa.

Kun sukan jalkapohjan pituus kantalappu mukaan lukien on 23 cm tai sukka peittää pikkuvarpaan kokonaan, neulo 1 krs kaikilla puikoilla oikein ja aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon lopussa, kun puikolla on jäljellä 3 s, 2 o yhteen, 1 s oikein, sekä 2. ja 4. puikon alussa 1 s oikein, ylivetokavennus. Toista kavennukset 1 krs välein 6 kertaa ja sitten ilman välikerroksia, kunnes jäljellä on yhteensä 8 s. Katkaise lanka, vie se silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely
Päättele langanpäät huolellisesti. Voit halutessasi kostuttaa ja pingottaa sukan tai höyryttää sen varovasti silitysraudalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.