10/08/2012

Kotoisasti collegessa


Harmaa hupparini palveli hupparina hyvin ja pitkään, kunnes se vähitellen kutistui pyykissä hieman liian pieneksi. En raaskinut laittaa hupparia heti kierrätykseen, joten fiksuna säilöin sen vaatekaappini perälle odottamaan tulevaa käyttöä. Viikonloppuna onneksi löysin sen uudelleen ja päätin antaa sille uuden elämän - hameena. Huppareissa on kivasti materiaalia, kunhan vain jaksaa leikellä hihat ja huput auki. Tällä kertaa hyödynsin kuitenkin ainoastaan hihat ja tein niistä korkean vyötärökaistaleen hameeseen. Korkeavyötäröinen, mutta pehmeän kotoisa hame, joka päällä voi opiskella, lähteä leffaan tai vain hengata kotona. Käy mulle! Piti vain ompeluvaiheessa uskotella itselle, että collegekankaan kanssa ei voi pahasti mennä vikaan. Nyt tosin lisäisin myös venyviin saumoihin suoraa ommelta, vaikka se ei vetoa kestäkään. Saumat pääsevät hieman irvistelemään pelkällä siksakilla surautettuina.


Yritin piirroksillani hieman selittää, miten tällainen hame syntyi. Hameeseen siis tarvittiin hupparin vartalokappale kainaloista alaspäin sekä vetoketju kokonaisuudessaan. Hommaa helpottaa, jos vetoketjun viereen jättää molemmille puolille 3-4 cm kangasta. Korkea suorakulmainen vyötärökaistale leikataan hihoista, jotka kannattaa leikata ensin hupparista irti ja sisäsaumoistaan auki.

Seuraavaksi mitataan hupparin vartalokappaleen ympärys ja ommellaan hihat lyhennyksen jälkeen yhteen. Hihojen resorit tulevat valmiissa hameessa eteen, jotta ne tukevat vetoketjua hyvin ja estävät sen käpristymisen. Vyötärökaistaleiden yhdistämisessä syntyvä sauma jää keskelle taakse.


Sitten asetetaan hupparin vartalokappale (= hameosa) oikeinpäin lattialle ja nupitetaan vyötärökaistale kiinni. Hame ja vyötärökaistale kannattaa ommella yhteen joustavalla tikillä, koska sauma joutuu varmasti venymään poikittaissuunnassa. Sitten vyötärökaistale nostetaan pystyyn ja ommellaan hihojen resorit suoralla ompeleella kiinni vetoketjun viereen. Vielä ei kannata huolitella vyötärökaistaleen yläreunaa, vaan mitata oma vyötärönympärys napakasti suoraan iholta (= college venyy) ja kaventaa hameen vyötärö sivusaumoista sopivaksi. Käännä yläreuna ja ompele vyötärökaistaleen yläreuna siististi piiloon.


Eikö ollutkin helppoa?

16 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kohta mun pitää alkaa sun henkilökohtaiseksi ompelijaksi? :)

      Poista
  2. Tämä on todella kiva! Täytyykin kaivella kaapista sopiva huppari tällaisen tekemiseen. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Hieno juttu, jos tämä inspiroi muitakin. :)

      Poista
  3. kuinka kauan oot muuten pitänyt tätä blogia?

    http://mustiakyyneleita.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloitin bloggaamisen Vuodatuksen puolella kesällä 2008. Tänne Bloggerin puolelle siirryin tänä kesänä Vuodatuksen ongelmien takia.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitti! Tää on kyllä mun omia suosikkeja tuunauksista. Vielä, kun tulisi hameelle sopivat säät... Kesää odotellessa!

      Poista
  5. Älyttömän hieno! Tätä pitää kokeilla, kun vain löydän sopivan hupparin kaapin pohjalta... :)

    VastaaPoista
  6. Minulla on vanha Singer Serenade. Pystyykö vanhoilla koneilla ompelemaan trikookangasta?

    VastaaPoista
  7. Äskeiseen ompulukonepohdintaan piti jatkaa että tuo hame on ihana. Minulla taitaa olla vain yksi joutava Ellos-huppari jossa on lepakkohihat. Voiko sellaisesta tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Vanhallakin ompelukoneella pystyy ompelemaan trikoota. Tärkeää on vain saada säädöt sopiviksi. Varman päälle jos haluaa pelata, voi saumat ommella vaikka tiheällä siksakilla (siksak joustaa, toisin kuin suora ommel). Jos neulaksi valitsee pallokärkisen (tarkista, että neulan kanta on sama, kuin koneessasi käytettävillä neuloilla), ei trikooneulos lähde purkautumaan. Teräväkärkinen neula saattaa katkaista neuloksen langan, jolloin voi syntyä samanlainen silmäpako, kuin silmukan pudotessa neulottaessa puikoilta. Ompelin oman hameeni teräväkärkisellä neulalla, koska collegeneuloksen sisäpinta oli harjattu, eikä neulos siksi purkautunut.

      Lepakkohihainen huppari sopii hameen tekoon ihan yhtä hyvin, kuin kapeankin mallinen. :)

      Poista
  8. Kiitos neuvoista! Huomasin että se huppari hameeksi muutettuna on miulle liian pitkä. Täytyy etsiä kirpparilta lyhyempi, pätkä kun olen! Tuollainen hame olisi niin kiva..

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.