6/02/2014

Ohje vauvan villasukkiin


Lapsilla ei voi varmaan ikinä olla liikaa villasukkia. Aina jonkun pari katoaa mystisesti tai varpaat kastuvat ja mukana pitäisi olla yksi varapari jalkoja lämmittämään. Vauvalle on jo kertynyt muutamia sukkapareja, mutta päätin kokeilla itsekin vauvansukkien neulomista ilman valmista ohjetta. Sukista tuli kerralla niin toimivan oloiset, että jaan niiden ohjeen täällä blogissakin. Lankaa näihin kuluu hyvin vähän, joten sukkien neulominen on hyvä tapa päästä eroon pienistä langanjämistä.

Vauvan sukat

Koko: n. 70 cm
Lanka: Novita 7 Veljestä vajaa 40 g
Sukkapuikot: 3 mm tai käsialan mukaan

1 o, 1 n -joustin: Neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin.
Sileä neule tasona: Neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tiheys: 12 s sileää neuletta = 5 cm

Varsi:
Luo 36 s ja jaa s:t tasan neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo 1 o, 1 n -joustinta suljettuna neuleena 8 cm. Neulo sitten 2 krs oikein ja siirrä samalla 1. puikon silmukat 4. puikolle.

Kantapää:
Neulo 4. puikon silmukoilla (= 18 s) tasona sileää neuletta 12 krs. Seuraavalla nurjalla kerroksella neulo puikon alusta, kunnes jäljellä on 7 s, neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. *Nosta 1. s oikein, neulo 4 o, tee ylivetokavennus. Käännä työ. Nosta 1. s nurin, neulo 4 n, neulo 2 n yhteen. Käännä työ.* Toista *-* siten, että kantalapun keskellä olevien silmukoiden määrä pysyy koko ajan samana (6 s) ja sivuilla olevat silmukat kaventuvat pois. Jatka kavennuksia, kunnes sivuilla olevat silmukat ovat kaventuneet pois ja kantalapussa on yhteensä 6 s.

Jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle. Vasemmanpuoleisesta tulee nyt 1. puikko ja oikeanpuoleisesta 4. puikko. Poimi kantalapun sivusta vapaana olevalle puikolle 7 s + 1 s 1. ja 2. puikon välistä ja 4. puikolle kantalapun toisesta sivusta 7 s + 1 s 4. ja 3. puikon välistä. Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena 1 krs ja aloita kiilakavennukset: Neulo 1. puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus joka toinen kerros, kunnes sukan terässä on silmukoita yhteensä 36 s. Jatka sileää neuletta, kunnes jalkapohjan pituus kantapää mukaan lukien on 8 cm.

Kärkikavennukset:
Neulo 1. ja 3. puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka kerroksella, kunnes jäljellä on yhteensä 8 s. Katkaise lanka, vie se silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen sukka samalla tavalla. Viimeistele sukat päättelemällä langanpäät huolellisesti.

8 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä ja helposta ohjeesta, hienot pienet sukat sain tehtyä! :)

  VastaaPoista
 2. Minkä kokoiset näistä tuli? Ajattelin opetella tekemään villasukkia ja mietin meneekö nämä ihan vastasyntyneelle vaiko isommallekin. :) Onneksi on pian suvussa taas yksi vastasyntynyt ja toinen suvun vauva on pian puolivuotias niin käyttäjiä löytyy erikokoisille sukille :D

  VastaaPoista
 3. No siellähän se koko olikin näkyvissä! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos minunkin puolestani ohjeesta. Muuten tuli kiva sukka, mutta tuo kärkikavennus on mun sormille vaikee (nivelrikkoo). Olis kyllä poika- ja tyttövauva tulossa ystäväjoukkoon.

  VastaaPoista
 5. Liian karkeaa Seika veikka vauvan sukiksi. Merinovilla ei kutita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on niin makukysymyksiä. :) Itse pystyn atooppisella ihollanikin pitämään vaikka mitä karkeita kamaluuksia ilman kutinoita, eikä meidän Sulokaan ole valittanut seiskaveikkaneuleista tähän mennessä. Näitä villasukkia on pidetty puuvillasukkien päällä, jolloin ne eivät edes pääse kosketuksiin paljaan ihon kanssa.

   Poista
 6. Kiitos ohjeesta! Tällainen tumpelo, kun minä olen, opin tällä ohjeella tekemään kantapään ja nyt iski paha neuloosi :D <3

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.