6/17/2015

T-paidat pelkällä saumurilla ommeltuina


Tein kokeiluna varastoon muutaman koon 92 t-paidan sokkona ostamistani trikootilkuista. Isoimmat paidan osiksi riittäneet palat eivät olleet ihan makuni mukaisia, mutta kelvatkoon. Ompelujälki ainakin on siistiytynyt näiden lastenvaatteiden myötä. T-paidoista löytyy näiden tilkkujen lisäksi Kierrätyskeskuksesta löytynyttä paksuraitaista Ratian paitaa ja Maailma kylässä -festareilta vapaaehtoisena saamani työntekijöiden t-paita vuodelta 2011. Resorina kaikissa on sama harmaa Kierrätyskeskuksen löytö.


Leikkasin palat ja ompelin paidat eri kerroilla, joten en enää muistanut olinko lisännyt niihin kääntövarat hihoihin ja selkään. Mikäli olin, saattoi paidoista tulla hieman pitkiä resoreineen. Laiskana emäntänä huolittelin myös helman ja hihansuut resorilla, koska niin selvisin täysin ilman ompelukonetta. Helman resorin jätin tarkoituksella pussittavaksi, koska se kyllä venyy käytössä paidan levyiseksi. Tasan paitojen levyinen venyttämätön resori alkaisi käytössä vain lörpöttää rumasti.


T-paidan ompelu pelkällä saumurilla

Tarvitset:
- trikoota (tai vaikka joustofroteeta)
- kaavat istutetuin hihoin varustettuun t-paitaan
- paljon resoria

Tämä ohje on vain vinkki siitä, missä järjestyksessä voit ommella paidan suhteellisen siististi ja todella nopeasti pelkällä saumurilla. Halutessasi voit vielä tikata kanttaukset siistimmiksi ompelukoneella, mutta pusero pysyy kasassa ja siistinä näinkin ommeltuna. Kaavana esimerkkipaidoissa on käytetty Suuren käsityölehden numeron 4/2008 lasten t-paitaa koossa 86, joka on pidennetty vastaamaan kokoa 92.

Muista venyttää myös trikoota resoria kiinnittäessäsi, koska muuten lapsen pää ei mahdu pääntiestä läpi.

1. Leikkaa kaavan mukaiset kappaleet, mutta jätä hihoista ja helmasta kääntövara pois ja korvaa se saumavaralla.
2. Ompele vasen olkasauma.
3. Leikkaa resorista hieman pääntietä lyhyempi pätkä ja ompele se venyttäen pääntielle kaksinkerroin taitettuna kappaleiden oikeat puolet vastakkain.
4. Leikkaa irti yli jäänyt resorin pätkä.
5. Ompele oikea olkasauma pääntieltä aloittaen.
6. Leikkaa hieman hihansuuta lyhyempi resori ja ompele se kaksinkerroin taitettuna molempiin hihoihin. Kiinnitä hihat t-paitaan ompelemalla.
7. Ompele oikea sivusauma hihansuusta helmaan asti.
8. Ompele helmaan resori.
9. Ompele vasen sivusauma.
10. Päättele saumurin "hännät" suurisilmäisellä neulalla saumojen sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.