3/18/2015

Ohje FuzziBunz-vaippojen kuminauhojen vaihtoon


Kestovaipatkaan eivät valitettavasti ole ikuisia. Olen kuullut tarinoita Unimix-ysärikestoista, jotka toimivat 20 vuoden käytön ja varastoinnin jälkeen edelleen, mutta aika harvassa ovat nykyään vaipat, jotka kestävät kymmentä vuotta hyvinä. Kuminauhat kuluvat, tarrat väsyvät ja nepparit saattavat lakata naksahtamasta, jolloin niiden kiinnityksen onnistumista on vaikeaa arvioida, kun lapsi samaan aikaan yrittää kontata karkuun.

Ostin syksyllä Sulolle kuusi FuzziBunz-merkkistä taskuvaippaa käytettynä. Hintaa oli hurjat kaksi euroa kappale ja vaipat olivat olleet ainakin kahdella perheellä käytössä. Vaipat palvelivat meilläkin käytössä todella hyvin, mutta kuminauhat tuntuivat vähitellen tuntua löysemmiltä ja löysemmiltä. Lopulta ne olivat niin sanotusti kuolleet, eli ne olivat haurastuneet niin, että venyttäessä ne vain ritisivät, eivätkä enää palautuneet. Kuminauhat on kuitenkin helppoa vaihtaa ja laadukkaassa vaipassa se ehdottomasti kannattaa. FuzziBunzien M-koko palvelee hyvien säätöjensä ansiosta monella lapsella jopa koko vaippakauden loppuun asti, joten kuminauhat kannattaa ehdottomasti uusia, jos tarve niin vaatii.Tässä kuvassa näkyy minkälainen muutos kuminauhojen vaihdolla saadaan aikaan. Vasemmalla väsähtänyt kuminauha, joka joustaa hyvin vähän, ja oikealla napakka uusi kuminauha.

FuzziBunz-taskuvaippojen kuminauhojen vaihto

Tässä ohjeessa vaihdetaan vain reisikuminauhat, mutta niiden jälkeen selkäkuminauhan vaihto on helppoa. En itse ole kokenut selkäkuminauhoja päivävaipoissa isommalla vauvalla enää tarpeellisiksi, joten käytämme myös selästä löysiä vaippoja.

FuzziBunz-taskuvaipoissa kuminauhat on ommeltu siksak-ompeleella vaipan saumoihin kiinni, joten korjaan kuminauhat vain pujottamalla uuden kuminauhan samaan kujaan vanhan kanssa. Tälläkin tavalla korjattu vaippa toimii oikein hyvin. Mikäli haluat purkaa vanhan kuminauhan pois, pura koko kuminauhakuja ja vanha kuminauha vaipan sisältä.

Tarvitset:
- ompelukoneen
- polyester-ompelulankaa
- pallokärkisen neulan (70) tai ohuen ja terävän uuden neulan
- kapeaa kuminauhaa
- ratkojan
- ison hakaneulan kuminauhan pujottamiseen

Taskuvaippojen PUL-kangas on laminoitua polyesterneulosta, joten suosittelen käyttämään siihen pallokärkistä neulaa, ettei neulos vaurioidu terävästä neulasta ja lähde purkautumaan. Myös ohut ja terävä neula sopii, mikäli pallokärkistä ei ole saatavilla. Neulan on tärkeää olla ohut, jotta se tekee mahdollisimman pienen reiän laminointiin.

Taskuvaippoihin ei voi käyttää puuvillaista ompelulankaa, koska puuvilla johtaisi kosteuden vaipan ulkopuolelle.

M-kokoisiin FuzziBunz-taskuihin kuminauhaa tarvitaan 13-14,5 cm per lahkeensuu. Olen käyttänyt näissä vaipoissa 14 cm pitkiä kuminauhan pätkiä. Muun kokoisissa tai merkkisissä vaipoissa varaa kuminauhaa 2/3 kuminauhakujan pituudesta.


1. Ratko varovasti kuminauhakujan molemmista päistä hieman kuminauhaa leveämpi pätkä.


2. Merkkaa kuminauha 14 cm välein tussilla. Älä leikkaa kuminauhaa.


3. Kiinnitä hakaneula kuminauhan päähän ja vie kuminauha sen avulla kuminauhakujaan takaa eteen päin. Irrota hakaneula kuminauhasta ja tikkaa etuosan ratkottu kujan pää suoralla ompeleella kiinni niin, että kuminauhasta jää pieni pätkä kuminauhakujan ulkopuolelle ja ommel tikkaa kuminauhan kiinni vaippaan. (Jos olet purkanut vanhan kuminauhan pois, ompele nyt kuminauhakuja lähes loppuun asti. Varo ompelemasta kuminauhan päältä.)


4. Vedä kuminauhasta, kunnes tussilla tehty merkki tulee esille. Tikkaa kuminauhakuja vaipan takapuolelta samalla tavalla, kuin etupuolelta. Leikkaa lopuksi kuminauha tussilla tehdyn merkin kohdalta.

Helppoa, eikö? Tätä hommaa on helppoa tehdä liukuhihnatyönä. Samalla vaivalla korjaa vaikka kaikki lapsen taskuvaipat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.