2/27/2015

Reppureissaajan villasukat ja lapaset

Kantorepussa tai -liinassa reissaavan vauvan kädet ja jalat tarvitsevat lämmikettä. Kaikista näppärimmät ovat joustavat ja pitkävartiset lapaset sekä sukat, jotka eivät putoa helposti matkasta. Näissä villasukissa pituutta riittää polvitaipeisiin asti ja lapasten varsi peittää käden kyynärpäähän asti. Pieni vauva ei tarvitse lapasiin erillistä peukaloa, joten lapaset onnistuvat aloittelijaltakin.


Reppureissaajan villasukat ja lapaset

koko: noin 68-74 cm tai 6 kk
lanka: Novita Otava
sukkapuikot: 3,5 mm tai käsialan mukaan

tiheys: 12 s ja 16 krs sileää neuletta = 5 cm
Neule saa olla tiheää, jolloin se pitää tuulta paremmin.

Joustinneule: Neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin
Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki kerrokset oikein

Valmiin neuleen mitat:
sukan pohjan pituus 12,5 cm
sukan varsi 11 cm
lapasen pituus 17 cm


Sukat:

Luo 36 s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3,5 cm ja jatka sitten neuloen sileää neuletta 1. ja 4. puikolla sekä joustinneuletta 2. ja 3. puikolla. Kun varren pituus on 11 cm, neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle kantapäätä varten (= yhteensä 18 s). Neulo kantapään silmukoilla sileää neuletta tasona 18 krs. Seuraavalla nurjalla kerroksella neulo kunnes puikolla on jäljellä 6 s, neulo 2 s nurin yhteen. *Käännä työ. Nosta 1 s oikein, neulo 6 s oikein, tee ylivetokavennus. Käännä työ. Nosta 1 s nurin, neulo 6 n, neulo 2 s nurin yhteen.* Toista *-* siten, että kantapohjan silmukkaluku pysyy samana (8 s) ja silmukat kaventuvat pois kantapohjan molemmilla puolilla. Jatka kavennuksia, kunnes puikoilla on jäljellä yhteensä 8 s.

Jaa kantapohjan silmukat tasan kahdelle sukkapuikolle. Poimi vapaalla sukkapuikolla kantalapun vasemmasta reunasta 9 s ja 1 s kantalapun ja 2. puikon välistä. Neulo silmukat oikein kantapohjan vasemmanpuoleiselle puikolle (1. puikko). Neulo 2. ja 3. puikko joustinneuletta jatkaen. Poimi kantapohjan oikeanpuoleiselle puikolle (4. puikko) kantalapun oikeasta reunasta 9 s ja 1 s kantalapun ja 3. puikon välistä. Neulo silmukat oikein.

Aloita seuraavalla kerroksella kiilakavennukset: neulo 1. puikon lopussa, kun jäljellä on 3 s, 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein, sekä 4. puikon alussa 1 s oikein, ylivetokavennus ja loput silmukat oikein. Neulo 2. ja 3. puikolla joustinneuletta. Toista kavennukset joka toinen kerros, kunnes kaikilla puikoilla on 9 s.

Kun jalkapohjan pituus kantapää mukaan lukien on 9,5 cm, aloita kärkikavennukset kaikilla puikoilla. Neulo kerroksen alusta *4 o, tee ylivetokavennus*. Toista *-* kerroksen loppuun asti. Neulo kaksi välikerrosta oikein ja toista kavennukset niin, että niiden välissä on aina yksi silmukka vähemmän kuin edellisellä kavennuskerroksella. Toista kavennukset kerran kahden kerroksen välein ja kerran yhden kerroksen välein. Neulo loput kavennukset ilman välikerroksia, kunnes jäljellä on yhteensä 6 s. Katkaise lanka, vie se silmukoiden läpi ja päättele huolellisesti.

Neulo toinen sukka samoin.

Lapaset:

Luo 36 s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 8 cm ja sileää neuletta 6,5 cm. Aloita sitten kärkikavennukset, kuten villasukassa. Toista kavennukset kaksi kertaa yhden kerroksen välein ja sitten jokaisella kerroksella, kunnes jäljellä on yhteensä 6 s. Katkaise lanka, vie se silmukoiden läpi ja päättele huolellisesti.

Neulo toinen lapanen samoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.