6/12/2018

So Long, and Thanks for All the Knits

Mikä siitä mutsista nyt tulikaan?

Toukokuun loppupuolella juhlittiin isosti, sillä valmistuin muotoilijaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta! Todistukset jaettiin 25.5. perjantaina iltapäivällä Arabianrannassa ja varsinaiset juhlat järjestin kotonamme lauantaina. Vieraita oli paljon ja kaikilla näytti olevan hauskaa.

Opintojen neljäs vuosi meni ohi nopeasti. Sen aikana valmistauduttiin työelämään, tehtiin opinnäytetyötä ja minun tapauksessani suoritettiin ykkösvuodelle tarkoitettuja kursseja, sillä perheen perustamisen takia pitämäni välivuoden aikana opetussuunnitelmassa tapahtuneet muutokset aiheuttivat jännittäviä järjestelyitä henkilökohtaiseen opsiini. Jännitin viime hetkeen asti, saanko ruotsin kurssin arvosanan ajoissa vai venyykö valmistuminen kesäkuulle.

Olen käyttänyt koulussa viimeisen vuoden aikana usein vertauskuvaa ympyrä sulkeutuu. Se summaa erinomaisesti vuoden tapahtumat ja valmistumisen fiilikset. Matka valmiiksi muotoilijaksi ei ole ollut lyhyt, vaan siihen on kulunut liki kymmenen vuotta. Aloitin unelmieni tavoittelun 14-vuotiaana neuleista innostuneena käsityöharrastajana ja nyt vuosikymmenen myöhemmin olen valmis muotoilija, joka on jälleen palannut neulesuunnittelun ja ohjeistamisen pariin. Minulla on kotoisa olo.

En voisi olla enempää kiitollinen siitä kaikesta, mitä olen näiden kymmenen vuoden aikana saanut: töitä omalta tuntuvalta alalta, ilmaisen koulutuksen, uusia ystäviä ja yhteistyökumppaneita, ohjausta, palautetta sekä mahdollisuuden yrittää ja oppia jatkuvasti uutta. Tämän blogin oli alkuun tarkoitus olla paikka omille käsitöilleni, mutta lopulta se muuttuikin päiväkirjaksi kasvustani teinistä aikuiseksi ja harrastajasta ammattilaiseksi. Olen saanut sen avulla enemmän kuin ikinä uskalsin unelmoida.

Blogi on ollut minulle rakas ja tärkeä. Haluan säilyttää siinä riemun käsillä tekemisestä ja uuden oppimisesta. Pohdin neljäntenä opiskeluvuotena useaan otteeseen, miten tulisin opintojen päätyttyä yhdistämään työelämän, vähentyneen omien käsityöprojektien tekemisen ja bloggaamisen, sillä jo koulussa ollessa se tuntui haastavalta. Lopulta tajusin, että blogini ei tarvitse muuttua. Se voi jatkaa omaa elämäänsä, vaikka uusia postauksia ei enää ilmestyisi. Täällä käy tilastojen mukaan hurjan paljon ihmisiä inspiroitumassa ja etsimässä neuleohjeita. Blogilla näyttäisi olevan oma paikkansa ja lukijakuntansa, tuli uutta sisältöä tai ei. Toivon, että se on inspiroinut muita käsityöharrastajia, alan opiskelijoita, alasta haaveilevia ja jo unelmiaan toteuttavia ammattilaisia, ja että siitä on muille iloa jatkossakin.

Kiitos teille kaikille lukijoille ja bloggaajakollegoille näistä vuosista! Olette rakkaita ja haluan kuulla teistä vielä. Sovitaanko, että jos törmäät minuun kaupungilla, tulet moikkaamaan?

Minua saa moikkailla ja seurata myös Instagramissa, jossa tilini @siskoneule on aktiivinen. Postailen sinne silloin tällöin kuvia käsitöistä, uudesta harrastuksestani kansallispuvuista ja ihan vain arjen kuulumisia. Uusia jänniä projektejakin on työn alla. Niistä kerron sitten, kun on sen aika.


6/11/2018

Mattoloimi osa 4: Pirtaan pistely ja alkusolmut

Mattoloimen valmistelun postaussarja päättyy pirtaan pistelyyn ja alkusolmuihin.

Edellisessä osassa niisittin ja sidottiin loimilangan päät pieniksi nipuiksi helpottamaan seuraavaa vaihetta.

Mattoloimeen tarvitset pirran, jonka luku on 20, 40 tai 80, mikäli loimesi tiheys on 2 lankaa/cm. Pistä tällöin pirrassa 20 jokaiseen pirran väliin yksi lanka, pirrassa 40 joka toiseen yksi lanka ja pirrassa 80 joka neljänteen yksi lanka

Pirtaan pistelyssä tarvitset pirtakoukun, mutta itse tykkään käyttää tietyillä materiaaleilla myös pidempää ja pienemmällä koukulla varustettua niisintäkoukkua. Aseta pirta roikkumaan vapaasti varsien eteen (käytän itse todella pitkiä trikookudelenkkejä, jotka kiinnitän ylhäältä vipustelineeseen). Vaihda kangaspuiden penkki tavalliseen tuoliin tai jakkaraan ergonomisemman asennon saadaksesi. Mittaa pirran keskikohta ja merkitse se esimerkiksi lyijykynällä tai langanpätkällä pirtaan. Jaa sen jälkeen tulevan työsi leveys kahdella (80 cm/2 = 40 cm) ja mittaa keskikohdasta oikealle päin saamasi etäisyys. Tästä pisteestä aloitat pirtaanpistelyn ja työsi tulisi tällä tavalla sijoittua keskelle pirtaa.

Vedä loimilangat järjestyksessä pirran läpi yksi tai kaksi kerrallaan (jos pirtasi luku niin vaatii) ja sido langanpäät nipuisi pirran toiselle puolelle, etteivät ne pääse karkaamaan pirran ja niisien läpi.



Kasaa puut kutomiskuntoon. Kiinnitä pirta luhaan ja aseta polvi- ja rintapuu paikoilleen. Vedä kangastukin pään varpa ensin polvipuun yli ja sitten rintapuun alta ja lopuksi sen päälle alkusolmuja varten.

Aloitussolmut solmitaan kangastukin varpaan mahdollisimman tiukkaan ja tasaisesti. Teen tämän itse aloittamalla lankojen sitomisen pienistä nipuista joko keskeltä sivuille edeten tai sivuilta keskelle edeten. Vie puolet nipusta varvan yli ja toinen puoli ali ja solmi päät rusetille tai muulle valitsemallesi solmulle. Yritä pitää loimi mahdollisimman tiukkana ja tasaisena, mutta varaudu myös sitomaan osa solmuista lopuksi uudelleen, sillä "käsialasi" tulee todennäköisesti tiukentumaan sitomisen edetessä.

Henkilön Sara Palojärvi (@siskoneule) jakama julkaisu


Loimesta saadaan tasaisempi pujottamalla alkusolmujen lähelle tasaava lanka, kuten venymätön nyöri. Suosittelen kutomisvaiheessa kutomaan alkuun vähintään 10 cm ajan jollain kokeilukuteella, että saat loimen tasaisemmaksi, eikä työhön jää loimen kohdalle epäsiistejä rakoja.

Seuraavaksi edessä on enää polkusten sitominen! Se on ensimmäisillä kerroilla hieman hankalaa, joten siihen kannattaa ottaa avuksi hyvä kirja. Itse pidän esimerkiksi Toikan myymästä Kankaanrakentajan oppaasta, joka esittelee polkusten sitomisen hyvin selkeästi.

Annan vielä sellaisen vinkin, että omissa puissani välittäjiä säätäessä oikea asento on täysin vaakasuora, eli en aseta välittäjiä niin, että niiden etäisyydet toisistaan tai varsista olisivat samat, vaikka näin joissain kudonnan kirjoissa opastetaankin. Eri merkkien puissa on eroja ja oikeat asetukset löytyvät kokeilun kautta. Ihania kudontahetkiä!

5/15/2018

"Valmistumisilmoituksesi opiskelijanumerolla 1302310 on hyväksytty."


Opinnäytetyö on palautettu jo huhtikuussa ja viimeisen kurssin sain kasaan viime viikolla. Se on nyt virallista: Sisko valmistuu!