Suloset-villahousut
Villahousut on nopea neuloa ja niitä muutamat illanvietteenä tehtailleena kirjoittelin ohjeenkin talteen. Tämä malli on suunniteltu istumaan hoikalle ja pitkälle pojalleni Sulolle, jolla on kapeat reidet. Siitä tuli nimi Suloset.
Isolle ja paksureitiselle lapselle housut eivät välttämättä istu. Villahousuja voi muokata esimerkiksi päättelemällä etupuolella enemmän silmukoita ja neulomalla takapuolelle enemmän lisäyksiä.
Koko: S-M
Lanka: Novita Huopanen
Puikot: sukkapuikot (ja suorat puikot) 4 mm tai käsialan mukaan
Muuta: suurisilmäinen tylppäpäinen neula saumojen ompeluun, eriväristä lankaa merkitsemiseen
Tiheys: 16 s ja 24 krs = 10 cm
Sileä neule tasona: Neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin.
Joustinneule tasona ja suljettuna neuleena: Neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin.
Valmiin neuleen mitat venyttämättömästä neuleesta:
Vyötärön ympärys: 44 cm
Korkeus: 25 cm
Lahkeensuu: 20 cm
Haaran kapeimman kohdan leveys: 8 cm
Vinkit:
- Neuleen on tarkoitus olla tiheää, mutta notkeaa
- Jätä aloitukseen ja päättelyn jälkeen pitkät langanpäät saumojen ompelua varten
- Joka kerroksen alussa nostettu silmukka helpottaa saumojen ompelua, koska reunasta tulee siistimpi
- Voit viimeistellä villahousut esim. neulahuovuttamalla tai kirjomalla niihin käsin kuvioita. Käytä kuviointiin vain 100% villaa sisältäviä materiaaleja.
Ohje:
Housut neulotaan yhtenä kappaleena edestä taakse, minkä jälkeen ommellaan sivusaumat ja poimitaan silmukat lahkeita varten. Lahkeet neulotaan suljettuna neuleena.
Luo 32 s. Neulo joustinneuletta tasona 7 cm ja jatka sitten sileää neuletta neuloen. Kun kappaleen korkeus on 17 cm, kiinnitä kappaleen molempiin sivuihin merkkilangat ja päätä sitten kappaleen molemmissa reunoissa jalanteitä varten 7 s. Kun kappaleen korkeus on 21 cm, aloita takapuolen lisäykset. Lisää jokaisella oikealla kerroksella kappaleen molemmissa reunoissa 1 s päässä reunasta 1 s silmukoiden välisestä langasta kiertäen. Jatka lisäyksiä, kunnes silmukoita on yhteensä 52 ja kiinnitä kappaleen molempiin sivuihin merkkilangat. Neulo vielä 10 cm sileää ja 7 cm joustinneuletta. Päätä silmukat löysästi joustinneuletta neuloen.
Ompele housujen sivusaumat vyötäröltä merkkilankoihin asti (sivusauman pituus siis vyötäröltä jalanteille cm). Poimi jalantieltä sukkapuikoille kiertäen yhteensä 28 s. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 5 cm, päätä silmukat kuten housukappaleessa ja neulo toinen lahje samoin.
Päättele langanpäät huolella. Pese (käsin haaleassa vedessä villalle sopivalla pesuaineella hellästi puristellen) ja lanoliinita housut ennen käyttöä.
Edessä newborn/S-kokoiset ja takana M-kokoiset ainaoikeinneuleiset housut
Villahousut vaippakäytössä?
Villahousuja (tai villavaippahousuja tai villakuoria, eri nimi, sama asia) käytetään kosteussuluttoman vaipan, kuten harson, sisävaipan tai sisätaskuvaipan, päällä pysäyttämässä kosteuden leviämisen vaatteisiin. Villahousuilla voidaan myös varmistaa viallinen vuotava tasku- tai all-in-one-vaippa. Jotkut käyttävät villahousuja jopa kertakäyttövaipan päällä öisin estämässä ohivuodot. Villa on mukava materiaali vaippakäytössä, sillä se hengittää, on kevyttä ja ihoystävällistä. Se ei hierrä yhtä helposti kuin laminoidut polyesterkankaat, joita myös käytetään vaippakuorissa. Varsinkin yökäytössä villa kuulemma aiheuttaa vähemmän hajuhaittoja kuin kosteutta hautovat PUL-kankaat (tästä minulla ei ole vielä omia kokemuksia).
Villahousut neulotaan sataprosenttisesta konepesua kestämättömästä huopuvasta villasta. Superwash-käsitellyt villat tai sekoitesukkalangat eivät siis sovellu vaippahousuihin. Tekokuidut johtavat kosteutta, joten jos housut neulottaisiin polyamidilla vahvistetusta langasta, olisi kosteus lopulta vaippakuoren ulkopuolella. Tekokuidut ja superwash-käsittely estävät neuletta huopumasta, mutta vaippakäytössä villahousujen on jopa syytä vähitellen huopua, jotta ne pitäisivät kosteutta entistä paremmin.
Villahousut vaativat toimiakseen lanoliinia eli lampaanvillarasvaa, jolla housut käsitellään ennen käyttöä ja jokaisen pesun jälkeen. Housuja ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen. Housujen kastuttua niiden annetaan kuivua ilmavasti. Mikäli housuihin tulee tahra, housut pestään varovasti käsin villanpesuaineella. Mahdollista hajua voidaan poistaa ulkona tuulettamalla, pakastamalla ja pesemällä. Villahousuja ei saa pestä pyykkikoneessa tai kuivattaa kuivurissa, koska hankaus ja lämmönvaihtelut saavat villan huopumaan liian voimakkaasti. Pyykkikoneeseen eksyneet villahousut saattavat istua pesun jälkeen paremmin barbie-nukelle kuin vauvalle.
Villanpesuainetta saa tavallisista marketeista. Lanoliinia, esim. Sonett, voi löytää marketista pyykinpesu- tai lastentarvikeosastolta, luontaistuotekaupoista tai lastentarvikeliikkeistä. Lanoliinia myydään erikseen imetykseen ja villapyykille, mutta periaatteessa molemmat toimivat villahousujen lanoliinituksessa. Imetyksessä rikkoutuneille nänneille tarkoitettu Lansinoh vain tulee jatkuvassa käytössä kalliimmaksi.
Villahousujen lanoliinitusta Sonett-villanhoitoaineella.
Lanoliinitus
Lanoliinitukseen on olemassa erilaisia ohjeita, mutta esimerkiksi Sonett suosittelee liuottamaan pari ruokalusikallista lanoliinia kuumaan veteen, joka sekoitetaan litraan haaleaa vettä. Villavaate upotetaan kokonaan veteen ja sitä puristellaan, jotta vaate kastuu läpikotaisin. Villavaatetta liotetaan ohjeesta riippuen tunnista vuorokauteen (jokainen oman makunsa mukaan, minä liotin muutamia tunteja ja lanoliinia oli neljälle villakuorelle muutamia ruokalusikallisia), jonka jälkeen villavaate pitää vielä huuhdella, mikäli lanoliinitukseen käytetty villanhoitoaine sisältää saippuaa, hajusteita tms. Villahousut puristellaan kevyesti kuivaksi käsin ja vaikka esimerkiksi pyyhkeen avulla, jonka jälkeen ne muotoillaan kosteana ja jätetään kuivumaan tasaiselle pinnalle.
Lansinoh-voidetta käyttäessä lanoliinia tarvitaan hyvin pieni määrä, noin herneen verran per villahousut. Lanoliini saadaan toimimaan paremmin, kun se sekoitetaan kuumaan veteen, johon on raapaistu pieni määrä palasaippuaa.
Neuleohje: Sara Palojärvi 2014
Ohjeella ei saa valmistaa villahousuja kaupallisiin tarkoituksiin. Ethän siis myy tällä ohjeella valmistettuja uusia villahousuja. Ethän myöskään kopioi, julkaise tai myy ohjetta omanasi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.