Minulta pyydetään silloin tällöin postauksia Metropoliassa opiskelusta ja erityisesti hakuprosessista. Omat tietoni hakemisesta ovat vuodelta 2013, mutta ehkä niistäkin joku hyötyy.
Opiskelijahaalarit mahtuvat jopa vauvamahan päälle!
Koska tämän postauksen tulevat lukemaan myös muut kuin blogini pitkäaikaiset lukijat, avaan ensin omia taustojani: valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2013 M:n papereilla ja keskiarvoni oli siinä 8,5 paikkeilla. Keskiarvo oli ainakin vuonna 2013 ammattikorkeakouluun hakiessa ja tuolla keskiarvollani sain täydet pisteet ylioppilastodistuksesta. Olen toiminut yrittäjänä ja freelance-neulesuunnittelijana vuodesta 2010, omalta harrastepohjalta. Pääsin tekstiilisuunnittelun koulutusohjelmaan ensimmäisellä yrittämällä. Hain silloin myös Aalto-yliopistoon lasi- ja keramiikkataiteeseen, mutta tipuin pääsykokeiden toisessa vaiheessa pois. Se oli lopulta hyvä asia, sillä keramiikka ei todellakaan ollutkaan minun juttuni.
Olen aloittanut opinnot koulutusohjelmassa, mutta tällä hetkellä opiskelen vuonna 2014 aloittaneiden ryhmässä, joka taas kuuluu tutkinto-ohjelmaan. En tiedä, mitä eroa näillä käytännössä on, mutta meillä on eri opetusohjelmat. Opetusohjelma muuttuu joka vuosi, joten jos koulusta on vuoden pois esimerkiksi vanhempainvapaan tai asepalveluksen takia, joutuu seuraavina vuosina vähän selvittelemään, mikä kurssi vastaa mitäkin omaan alkuperäiseen opetussuunnitelmaan kuuluvaa kurssia.
Pääsykoe oli vuoden 2013 keväällä kaksiosainen ja sitä ennen täytettiin netissä ennakkotietolomake omasta työkokemuksesta ja harrastuneisuudesta tekstiilialalla, jonka perusteella lähetettiin kutsu pääsykokeisiin. Pääsykokeen kahtena päivänä tehtiin tehtäviä omaan alaan liittyen. Ensimmäisenä päivänä kaikki muotoiluun hakevat tekivät samat tehtävät, jotka olivat piirustustehtäviä, ja toisena päivänä keskityttiin siihen ykkösvalintana olleeseen alaan, tai alaan, jonka pääsykokeen toiseen valintaan pääsit. Tässä välissä taisi olla joku karsinta, mikäli oikein muistan? Toisena päivänä tekstiilisuunnittelun kokeessa oli haastattelu, maalaus-, askartelu- ja suunnittelutehtävä.
Moni ajattelee, että pääsykokeissa menestyvät hyvät piirtäjät. Näin ei kuitenkaan ole! Eniten merkitystä on ilmaisulla ja näkemyksellä. Piirtämisen tekniikkaa voi oppia ja sitä opiskellaankin piirustuksen ja maalauksen kursseilla, joten ei hätää, jos piirtämäsi ihmiset ovat vähän muotopuolia. Tekstiilisuunnitteluun hakiessa oli hyvin tärkeää ymmärtää mille alalle on hakemassa ja millaisena näkee tulevaisuutensa suunnittelijana. Eli kannattaa siis tutustua etukäteen alaan ja tutkia erilaisia urapolkuja tekstiilialalla. Itse vastasin abivuonna, että tulen työskentelemään käsityölehdessä, sillä olin tehnyt niissä töitä jo kolme vuotta.
Kudontaa ensimmäisellä vuosikurssilla
Metropolian tekstiilisuunnittelun linjasta löytyy netistä hirveän vähän tietoa, joten suurin osa meistä vuonna 2013 aloittaneista ei tiennyt paikkaa vastaanottaessaan ollenkaan, mitä koulussa tultaisiin opiskelemaan. Jotain tietoa sain etukäteen opetussuunnitelmasta, mutta suurimmalla osalla kursseista oli vain otsikko, eikä lainkaan kuvausta kurssin sisällöstä. Olin siis melkoisen yllättynyt, kun kudotut materiaalit tarkoittikin oikeasti kangaspuiden ääressä istumista. Ihan mahtavaa!
Ammattikorkeakoulussa opiskelu on hyvin koulumaista. Korkeakouluopiskelu on toki vapaampaa, kuin lukiossa, mutta suurimmalla osalla kursseista on läsnäolopakko. Kuulun itse niihin "luuseriopiskelijoihin", jotka ovat paljon kursseilta pois, mutta meillä onkin pieni lapsi ja raskausaikana en vaan voinut olla kaikilla kursseilla läsnä, vaan saikutin tosi paljon. Päivät ovat yleensä kuusituntisia, yhdeksästä kolmeen, ja opetusta on pääosin aamupäivisin. Iltapäivisin on itsenäistä työskentelyä. Aivan kaikkina päivinä ei lähiopetusta ole, joten näinä päivinä voi tulla koululle vaikka vasta kolmen jälkeen tekemään hommia, mikäli niitä ei pysty tekemään kotoa käsin. Koululla on avoimet ovet iltaisin puoli yhdeksään asti, joten iltaisin voi tehdä omia projekteja tai niitä ehkä rästiin jääneitä kurssitehtäviä. Jos ala on tuttu ja tekstiilitekniikat hallussa, voi 80 prosentin läsnäolopakko turhauttaa toden teolla ja tuntua turhan holhoavalta. Itse haluaisin saada kurssin alussa selkeän kurssiaikataulun, johon olisi merkitty opetuspäivät sekä deadlinet, mutta aina sitä ei saa.
Ykkös- ja kakkosvuonna meillä on ollut mm. tekstiilimateriaalien kurssi, piirustusta ja maalausta, elävänmallin piirustusta, värioppia, Illustrator-opetusta, käsinneulontaa, neuleohjeiden kirjoitusta, koneneulontaa, kudontaa, valokuvausta, esitystekniikkaa, painokankaita... Vaikka mitä! Ensimmäisenä vuotena käydään läpi perustekniikoita ja toisen vuoden aikana sovelletaan ja syvennetään osaamista. Yliopisto-opinnoista poiketen meillä on myös kaksi parin kuukauden pituista harjoittelua. Ensimmäinen harjoittelu minulla alkaakin jo huhtikuussa. Kolmantena vuotena edessä on myös kansainvälinen Heimtextil-messuprojekti, jonka aikana on mahdollista lähteä Saksaan tekstiilimessuille.
Tässä muutamia aikaisempia opiskeluun liittyviä postauksiani:
Portfolioni
Piirustus ja maalaus, 2. vuosikurssi
Painetun kankaan kokeiluja
Koneneulontaa
Neuleohje Novitalle
Kudotut materiaalit, 1. vuosikurssi
Materiaalikontrasteja
Projekti Torikortteleille
Rukilla kehräystä
Kaikki opiskeluaiheiset postaukseni löydät Opiskelu-kategorian alta. Instagramiakin kannattaa seurata, sillä postaan sinne usein koulujuttuja.
Oletko hakemassa Metropoliaan? Vastaan mielelläni kysymyksiin ja niitä voi laittaa tänne blogiin tai vaikka Instaan, jos hengaat siellä enemmän. Instagramissa voit seurata myös Metropolian omaa profiilia tai kurkata kulissien taakse #metropolia_uas. Onnea korkeakouluhakuun!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.